Galeria

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 22 lut 2011, 09:58

joel4, skoro przyjmujesz krytykę to radykalnie: kształt poprowadzonych gałązek w balustradzie to tak jakby osoba chora na parkinosna próbowała narysować łagodne łuki. Staraj sie podglądać przyrodę bo w rzeczywistości roślina daje sobie z takim kształtem zdecydowanie lepiej radę. Internet, ale też wydawnictwa są przebogate we wzornictwo, i nie musisz sam wymyślać niespotykanego wzornictwa, wystarczy podglądać w dobrych źródłach.
A do innych forowiczów, prosze o większą samodzielność i twórczość, a nie próśb o gotowy projekt, pomysł - to nie prowadzi was do rozwoju. Są wśród nas osoby które ledwie rok czy 2 lata temu zajęły sie samodzielnie kowalstwem i widać jak spory postęp poczyniły, w jak właściwą stronę zaczęły iść. Stąd do roboty!!!

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 22 lut 2011, 10:32

Krótki film po montażowy z bramy IROKO:
http://www.youtube.com/watch?v=EA9mN9mjSr4

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 22 lut 2011, 16:04

Zgadzam się z Harlemem.Warto czasem samemu pomyśleć jak to zrobić.Na forum zobaczyłem bambusa z rurki to kombinowałem aż zrobiłem chociaż łatwiej było zapytać.joel4 musisz popracować nad liściami bo nie wyglądają rewelacyjne i te kute z pręta i spawane można zrobić ładniejsze.

Awatar użytkownika
joel4
Kontakt:

Post autor: joel4 » 22 lut 2011, 17:01

No to małymi krokami do przodu. Już dzisiaj próbowałem cos pokombinować z liśćmi żeby to faktycznie dobrze wyglądało. Jeszcze brakuje precyzji no i przede wszystkim umiejętności, ale już sobie postanowiłem, że będę dążył do tego co wy przedstawiacie w swoich pracach do waszego poziomu. Krytyka jest czymś dobrym jeśli potrafi człowieka zmobilizować. Postaram się aby następna praca była przynajmniej w kilku elementach lepsza .
Pozdro

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 22 lut 2011, 20:35

mi się podobają owijki na zestawie kominkowym.
nosorożec milusi!:)
a na tym filmiku z brama to co to za bojownik czeczeński? ;)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Agnieszka Pasek

Post autor: Agnieszka Pasek » 22 lut 2011, 21:10

Yoelu jak dla mnie to na symptomy parkinsona nie wygląda.W przyrodzie rośliny ZAWSZE rozwijają się w taki sposób by móc wyrosnąć w danym otoczeniu dopasowując swój kształt do przestrzeni jaką mają,doskonale można zaobserwować to zjawisko patrząc na drzewa .Ich gałęzie bardzo często tworzą ,,dziko,,połamane łuki i nie często są to łuki idealne Choć piękne płynne łuki nasze oko odczytuje bardziej pozytywnie.Ode mnie duży plus za własną inwencję i choć nad kształtem liści powinieneś faktycznie popracować to super ,że kułeś a nie pospawałeś gotowce wymigując się brakiem czasu itp.Pamiętaj w przyrodzie nie znajdziesz dwóch identycznych liści,gałęzi itd.Powodzenia w dalszej pracy.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2011, 08:19 przez Agnieszka Pasek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 22 lut 2011, 21:34

"może i doś" :)
jak dla mnie, to trzeba to było grzać na dłuższych odcinkach i wtedy wyginać. łuki robią się płynne i idzie to jak plastelina. grzanie punktowe jest BE! zginać na zimna można płynnie, ale na gorąco wychodzi o niebo lepiej. Ostatnio ćwiczę falowanie 2,5m prętów to wiem o czym mówię:P
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 22 lut 2011, 22:32

Agnieszka Pasek pisze:W przyrodzie rośliny ZAWSZE rozwijają się w taki sposób by móc wyrosnąć w danym otoczeniu dopasowując swój kształt do przestrzeni jaką mają,doskonale można zaobserwować to zjawisko patrząc na drzewa .Ich gałęzie bardzo często tworzą ,,dziko,,połamane łuki i często są to łuki idealne .
W przyrodzie większość tych listków nigdy by się nie rozwinęła bo w miejscach rozgałęzienia w naturalny sposób tak sie nie dzieje. Oczywiście, nie mamy do czynienia z żywą gałęzią tylko metalową, lecz momentalnie taki widok w oko kole. Ja skłaniałbym sie do płynnych łuków rozgałęzień wynikających z poprzednich poprowadzonych łuków.
Poniżej mój szybki szkic, żadnych cudów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Magda
Kontakt:

Post autor: Magda » 22 lut 2011, 22:58

Yaro fajny nosorożec.
a' propos (wygooglujcie)--Bronisław Chromy-- fajne rzeźby z zastosowaniem kamienia+braz.
W Piotrkowie T. na trawniku przy trasie przelotowej stoi stado owiec (może to inne zwierzęta?) z kamieni okutych żelastwem. Bardzo one fajne, sam pomysł, bo wykonanie mogło być lepsze.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=615387

Awatar użytkownika
joel4
Kontakt:

Post autor: joel4 » 22 lut 2011, 23:07

wiem o co chodzi. gdy robiłem tą barierkę to myślałem głównie o wypełnieniu luk i pustych miejsc, teraz po tych uwagach i w ogóle po jakimkolwiek głębszym wejściu w tematy ułożył bym te gałęzie w łuki bardziej naturalnie wyglądające, i to że liście tak nie rosną to wiem tylko wtedy nie przywiązywałem do tego wagi. następna będzie lepsza :)

Awatar użytkownika
joel4
Kontakt:

Post autor: joel4 » 22 lut 2011, 23:12

a mam kontynuacje tej barierki tylko na zewnątrz domu to zobaczymy czy podołam. Tylko teraz mam dylemat czy już zostawić takie same liście jak już są czy w środku czy zrobić bardziej naturalne, bo dziś już coś tam próbowałem lepszego wykuć.

Awatar użytkownika
Agnieszka Pasek

Post autor: Agnieszka Pasek » 23 lut 2011, 08:42

Z moich obserwacji liście rozwijają się w różnych miejscach gałęzi ,pojedyncze liście często wyrastają nawet z grubej gałęzi. I choć płynne łuki wydają się być przyjemniejsze to wydaje mi się ,że są one już oklepane i zrobienie kolejnej takiej balustrady nic nowego nie wnosi .

Na twoim miejscu Yoel barierkę utrzymała bym w tym samym klimacie starając się popracować nad kształtem liści .A w przyszłości staraj się więcej rysować i na etapie projektowania poddawać swój pomysł krytyce.Na papierze łatwiej dopracować projekt i go modyfikować ,z zamontowaną pracą już bywa gorzej.A tak naprawdę to zależy w dużej mierze od klienta i jego gustu.

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 23 lut 2011, 10:18

tak jak Aga, pozostań już przy tej formie, będzie konsekwentnie.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 23 lut 2011, 20:18

liście nie wyrastają z grubych gałęzi!!!
chodziłem po drzewach i nie widziałem takich cudów:P

Awatar użytkownika
joel4
Kontakt:

Post autor: joel4 » 23 lut 2011, 20:48

Jak zrobię tą drugą część to wrzucę zobaczymy czy się coś poprawi. Liście zostają już takie jak są, klient sobie zażyczył, ale postaram się aby "rosły" bardziej naturalnie. Może jak uda mi się coś wcześniej nabazgrać to mi to pomożecie nakierować w dobrą stronę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”