Skóra - gdzie się zaopatrywać??
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
dara
-
dara
Nie porównujmy skóry dzika z bydlęcą ,to całkiem inny kaliber,ale wytrzymałość skóry świńskiej,czy dziczej w stosunku do grubości wypada na korzyść w porównaniu do dzisiejszej bydlęcej.
Jak będę miał nowe skórki to dam znać.
Jak by kto miał skórę z zaskrońca to jestem zainteresowany (oczywiście z rozjechanego na drodze)
Jak będę miał nowe skórki to dam znać.
Jak by kto miał skórę z zaskrońca to jestem zainteresowany (oczywiście z rozjechanego na drodze)
polecam książkę "Polskie skórnictwo". Widział ktoś i potrafi odróżnić świńską od innych. ma takie charakterystyczne "dziurki" po szczecinie. Na miechy używano , koty króliki, psy , kozy. owce, bydlęce...
HOWGH
HOWGH
Ostatnio zmieniony 22 sie 2011, 18:43 przez wszebąd, łącznie zmieniany 1 raz.
znalazłem takiego linka jeszcze do tematu:
http://www.ponoka.pl/shop/skory/154-jucht-pl.html
Powiedzcie mi, jak bym chciał w kalskórze kupować to jaka skóra była by dobra na pochewki? (miecze, noże) Połówki juchtowe czy karki?
Czym one się różnią, jak wyglądają? Bo zdjęć jakoś nie mogę znaleźć
http://www.ponoka.pl/shop/skory/154-jucht-pl.html
Powiedzcie mi, jak bym chciał w kalskórze kupować to jaka skóra była by dobra na pochewki? (miecze, noże) Połówki juchtowe czy karki?
Czym one się różnią, jak wyglądają? Bo zdjęć jakoś nie mogę znaleźć
kark jest grubszy i twardszy - nadaje się na grube i mocne pochewki - np. a'la bowie.
jucht ma grubość ok 2-2,5mm i nadaje się przede wszystkim do formowania na mokro - czyli wszelkiego typu pochewki wytłaczane, formowane, etui na foldery itp... osobiście robię tylko z juchtu - jak dla mnie i do moich noży najlepiej pasuje
edzia.
najlepsze są skóry wyprawiane roślinnie.
jucht ma grubość ok 2-2,5mm i nadaje się przede wszystkim do formowania na mokro - czyli wszelkiego typu pochewki wytłaczane, formowane, etui na foldery itp... osobiście robię tylko z juchtu - jak dla mnie i do moich noży najlepiej pasuje
edzia.
najlepsze są skóry wyprawiane roślinnie.