Witam
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
wojtas96
Witam
Witam nazywam się Wojtek, kowalstwem zainteresowałem się nie dawno, trochę poczytałem na ten temat, a nawet wziąłem się do roboty i mam już prowizoryczne palenisko (na początek wystarczy), jeszcze tylko muszę załatwić sobie kowadło (szynę), nadmuch no i jakiś opał
. Jak już będę coś umiał to głównie planuje robić to co mnie interesuje czyli ogólnie broń białą, czasem może się zrobi coś użytkowego, bądź ozdobnego do domu. I od razu takie pytanie, co proponujecie zrobić na początek, ale łatwego do wykonania, bo od czegoś trzeba zacząć 
- krzysieklup
- Kontakt:
Kleszcze nie są dobre dla kogoś kto dopiero zaczyna , mówią tak wszyscy mówie i ja .
Spróbój zrobić coś prostego , jak interesuje cię broń biała to weś kawałek pręta fi ~24
Rozkuj go na kwadrat , późnej znowu na pręt i na 6ścio kat , znowu w pręt okrągły , spęcz końcówkę
ścień i wyciągnij trzpień(To co się trzyma) wyciągnij spęczone , i rozkuj na ostrze.Zejdzie ci ze 2 godziny
Ale warto
Spróbój zrobić coś prostego , jak interesuje cię broń biała to weś kawałek pręta fi ~24
Rozkuj go na kwadrat , późnej znowu na pręt i na 6ścio kat , znowu w pręt okrągły , spęcz końcówkę
ścień i wyciągnij trzpień(To co się trzyma) wyciągnij spęczone , i rozkuj na ostrze.Zejdzie ci ze 2 godziny
Ale warto
Jako 90%owy samouk powiem tak, nie jest istotne co zrobisz pierwsze -cęgi, młotek czy pseudo nożyk, ważny jest czas jaki się spędza przy pracy, a im trudniejszy gniot do wykonania tym więcej nauki i czasu spędzonego przy pracy, nawet jeśli spieprzysz, pomyśl wyciągnij wnioski i próbuj ponownie, jak już będziesz zadowolony z efektu swojej pracy wklej fotkę na forum, a my Cię objedziemy
To co piszę krzysieklup nie jest głupie, warto zapoznać się z gorącym metalem, jak się zachowuje i potrenować rękę (umieć trafić młotkiem z zaplanowane miejsce) nauczyć się klepać płaszczyzny bo to moim zdaniem podstawa.
Ps: Cęgi Ci się przydadzą, a najlepiej mieć komplet.
To co piszę krzysieklup nie jest głupie, warto zapoznać się z gorącym metalem, jak się zachowuje i potrenować rękę (umieć trafić młotkiem z zaplanowane miejsce) nauczyć się klepać płaszczyzny bo to moim zdaniem podstawa.
Ps: Cęgi Ci się przydadzą, a najlepiej mieć komplet.
-
wojtas96
-
saudarkar666
Witam
Dziś po raz pierwszy odpaliłem kuźnię i się udało
Mam na imie Jacek. Mieszkam w Sulęcinie. Kowalstwem interesuję się od dawna, lecz nigdy nie miałem możliwosci /czasu.
Teraz osiadłem i w końcu może zajmę sie tym fajnym hobby
Nie zamierzam robic bram i większych projektów, lecz jakieś małe wieszaczki, świeczniki, okucia i tego typu rzeczy.
Ze sprzetu to mam kuźnie polową z silnikiem, okapem,
4 kowadla, w tym jedno zmanierowane ok 150kg
drugie 150 kg nawet w dobrym stanie
jedno jakieś dziwne wypukłe
w sensie prostokąt wypukły waga ok 30-50 kg
jedno male dwurożne do 20kg
kilka szczypiec, ale dojechane,
młoty, młotki, babki i jakiś złom, nie wiem do czego.
Niestety nie mam jeszcze dachu, wiec wszystko stoi na dworze.
Bylbym wdzieczny jesli odezwałby się ktoś z lubuskiego (mógłbym wpaść na nauki
)
pozdrawiam Jacek
Dziś po raz pierwszy odpaliłem kuźnię i się udało
Mam na imie Jacek. Mieszkam w Sulęcinie. Kowalstwem interesuję się od dawna, lecz nigdy nie miałem możliwosci /czasu.
Teraz osiadłem i w końcu może zajmę sie tym fajnym hobby
Nie zamierzam robic bram i większych projektów, lecz jakieś małe wieszaczki, świeczniki, okucia i tego typu rzeczy.
Ze sprzetu to mam kuźnie polową z silnikiem, okapem,
4 kowadla, w tym jedno zmanierowane ok 150kg
drugie 150 kg nawet w dobrym stanie
jedno jakieś dziwne wypukłe
w sensie prostokąt wypukły waga ok 30-50 kg
jedno male dwurożne do 20kg
kilka szczypiec, ale dojechane,
młoty, młotki, babki i jakiś złom, nie wiem do czego.
Niestety nie mam jeszcze dachu, wiec wszystko stoi na dworze.
Bylbym wdzieczny jesli odezwałby się ktoś z lubuskiego (mógłbym wpaść na nauki
pozdrawiam Jacek
- krzysieklup
- Kontakt:
-
saudarkar666
-
saudarkar666
witam
oto link do galerji
https://picasaweb.google.com/saudarkar6 ... rrnqtO7WQQ
mam dwie zbedne dmuchawy do zamiany