Jak wykonać głowicę gruszkowatą?

Jak się to kuje?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Krzywonos
Kontakt:

Jak wykonać głowicę gruszkowatą?

Post autor: Krzywonos » 06 sie 2011, 21:40

Przyznaję, że spędza mi to sen z powiek. W na zdjęciu głowica gruszkowata miecza europejskiego ok. XV w., średnica kulki jakieś 50 mm.

I tutaj moje pytanie: jak coś takiego odkuć ręcznie, bez toczenia, frezowania?

Dałem tutaj, nie do "mieczownictwa", bo liczę, że będzie więcej pomysłów... Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam
Krzywonos
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 06 sie 2011, 21:52

Największym problemem tutaj, to jest przebić taki spory kawałek stali, niech o przebijaniu takiego czegoś powie ktoś kto miał już z tym doświadczenie. Trzeba przebić otwór długi i o dość małej średnicy, więc przebijak się będzie chyba szybko rozhartowywał?

Chyba, żeby wziąść coś szerokiego, a płaskiego, przebić, a później skuć do średnicy kulki i wyciągnąć w dół? Ale znów kwestia tego, że ciężko będzie kuć z dziurą w środku, a włożenie do tego pręta i kucie, odkształci pręt i uniemożliwi jego wyciągnięcie.

Sam nie mam pomysłu jak to zrobić. Może kombinować jakoś ze zgrzewaniem? Ciekaw jestem jak dawniej to robili, może ktoś wie?

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 06 sie 2011, 22:33

Wiercili

Awatar użytkownika
krzysieklup
Kontakt:

Post autor: krzysieklup » 07 sie 2011, 12:51

Prymitywne tokarnie istniały , wpiszcie w google "pole lahte" nie wiem czy da się na tamtym toczyć , bo do drzewa służyło ale może są jakieś źródła potwierdzające obróbke metalu.

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 07 sie 2011, 14:07

Myślę że można taką głowicę zwinąć z płaskiego kawałka żelaziwa . W środek trzeba by włożyć jakiś przyrząd w kształcie trzpienia mieczyka i na nim wykuć pożądany kształt , można by ją przy okazji zgrzać ale bez zgrzania też by było OK. Trzpień miecza jest stożkowy , więc przyrząd by raczej nie ugrzązł w głowicy przy obróbce. Ja bym tak spróbował.
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

yakiba
Kontakt:

Post autor: yakiba » 07 sie 2011, 15:43

Ja wziąłbym pręt fi 30 spęczył bym na końcu, najlepiej wkładając rozgrzany koniec do matrycy o wgłębieniu półkulistym( ale przy braku takowej można wyklepać kształt ,po spęczeniu, od góry)a po uformowaniu odciąłbym głowicę od pręta i na końcu bym wywiercił otwór.

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 07 sie 2011, 18:23

no tak ale my tu kombinujemy jakby to zrobili w średniowieczu bez wiertarki. Z drugiej jednak strony pewnie jakieś wiertarki już tam wtedy mieli.
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 07 sie 2011, 19:59

A mieli, pret stalowy z glowica robocza uksztaltowana w ksztalcie wiertla lewe-prawe napedzany leczyskiem z cieciwa, dociskany od gory kamieniem. Prymityw , ale dzialalo toto i wiercilo dziury. Narzedzie znane juz przed nasza era i uzywane wspoczesnie przez ludy pierwotne i rzemieslnikow z trzeciego swiata.

Podobna prymitywna wiertarka jest drajla zwana furkadlem, do niedawna powszechnie uzywana przez zlotnikow.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 07 sie 2011, 20:03

I w stali to też wierci bez problemów? Oczywiście mówie o niskowęglówce zwykłej.

Remington

Post autor: Remington » 07 sie 2011, 21:58

Wierci, ale nie tak zaostrzonym wiertłem.
Do metali ostrzenie podobne było do płytki z wiertła do betonu.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 09 sie 2011, 09:14

Właśnie to jest to. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie wielu technik pracy bez użycia prądu.
Obrazek

Remington

Post autor: Remington » 09 sie 2011, 16:15

Co do kucia takiej głowicy na trzpieniu, pewnie się da.
Jakoś przez setki lat kuto lufy broni na trzpieniach, kalibru czasem 9mm i mniej.

Krzywonos
Kontakt:

Post autor: Krzywonos » 09 sie 2011, 16:45

Osobiście też skłaniam się ku opcji spęczania okrągłego pręta.

Co do wykonania otworu- myślę, aby przebić mniej więcej do połowy wysokości, a resztę przewiercić. Choć z tym wierceniem to niechętnie- masę żelaza potrzebnego do odpowiedniego wyważenia głowni obliczam sobie na okrągłym pręcie ze wzoru na walec- a wiercenie to obróbka ze stratą, więc dochodzą dodatkowe obliczenia.

Poniżej zamieszczam zdjęcie dwóch katzbalgerów i jednego miecza długiego landsknechtów. Poza ogólną maestrią wykonania zwróćcie proszę uwagę na tę środkową głowicę- to jest zadanie z trzech poziomów wyżej niż zwykła gruszkowata; a marzy mi się aby kiedyś taką wykonać (w ogóle replikę tego konkretnego miecza). I znowu się zastanawiam- czy tyle rzeźbili dłutami i pilnikami, czy to odlewali, czy jak...

Awatar użytkownika
krzysieklup
Kontakt:

Post autor: krzysieklup » 09 sie 2011, 19:10

Czy tylko mi się zdaje że jelce są z mokume-gane ?

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 09 sie 2011, 19:59

To jest raczej inkrustacja, a raczej jej odmiana, która polega na pokryciu powierzchni innym metalem, a nie rowka. Powierzchnie się robi jakby pilnik, i w to zaklepuje metal kolorowy, ale oczywiście moge się mylić.

Co do głowicy, to chyba pilnik, zależy z czego wykonana. Pilnik to raczej w stali, a odlew metal kolorowy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „KROK PO KROKU - tutorial”