Mam na imię Piotrek, mam 15 lat i jestem ze Stargardu.Już od małego fascynowało mnie kowalstwo, a szczególnie płatnerstwo.Interesuje mnie wczesne średniowiecze.Może was to zdziwić, ale jak na 15 lat wiem dużo na temat wykonywania mieczy i ich obróbki cieplnej.Pozdrawiam wszystkich młodych kowali i płatnerzy
Cześć wszystkim!
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Cześć wszystkim!
Witam!
Mam na imię Piotrek, mam 15 lat i jestem ze Stargardu.Już od małego fascynowało mnie kowalstwo, a szczególnie płatnerstwo.Interesuje mnie wczesne średniowiecze.Może was to zdziwić, ale jak na 15 lat wiem dużo na temat wykonywania mieczy i ich obróbki cieplnej.Pozdrawiam wszystkich młodych kowali i płatnerzy
Ostatnio zmieniony 09 sie 2011, 15:37 przez Chocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Chwilowo mam problem ze znalezieniem USB do aparatu, dołączę zdjęcia jak najszybciej. Ale za to dołączam mój filmik pokazujący mój pierwszy miecz
http://www.youtube.com/watch?v=ggr1Me2eY_E
sorki za słabą jakość filmu
Pozdrawiam
http://www.youtube.com/watch?v=ggr1Me2eY_E
sorki za słabą jakość filmu
Pozdrawiam
Zapach gorącej stali jest dla mnie jak tlen
- krzysieklup
- Kontakt:
Witam widzę ze ty również z wczesnych jak ja . a co do miecza to jelec powinieneś zamatować nie na drut , zakuwanie na gorąco może rozhartować ci głownie . Proponuje żebyś nałożył jelec bez luzów dał 2 częściową drewnianą rękojeść sklejoną i owiniętą skórą a dopiero głowic zakuta na gorąco powinna to wszystko trzymać . Powiedz nam z jakiej stali robiłeś miecz jak hartowałeś i odpuszczałeś bo to co wiemy o twoim mieczu to tylko jak wygląda . A pisałeś że o obróbce cieplnej się znasz .
Szukam ludzi wo wspólnego kucia okolice Wągrowca.
A więc tak:
Miecz wykuty z pręta zbrojeniowego 20mm,ostrze hartowane w temp. ok 800-1000 stopni.Całą klingę hartowałem selektywnie (czyli miękki środek i twarde ostrza) ponieważ tak zahartowany miecz nie pęknie w całości lecz tylko ostrze
.Co do odpuszczania to jakieś 200 stopni.
Miecz wykuty z pręta zbrojeniowego 20mm,ostrze hartowane w temp. ok 800-1000 stopni.Całą klingę hartowałem selektywnie (czyli miękki środek i twarde ostrza) ponieważ tak zahartowany miecz nie pęknie w całości lecz tylko ostrze
Zapach gorącej stali jest dla mnie jak tlen
- krzysieklup
- Kontakt:
- krzysieklup
- Kontakt: