Budujemy młot resorowy
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Słup będzie połączony z szabotą, ewentualnie skąbinuje ceownik albo 2-teownik i wzmocnie.BANAN pisze:Słup na którym wspiera się resor,wygląda teraz mizernie w porównaniu z resztą,nie wykluczone,że jak pójdzie w ruch,będziesz go musiał wzmocnić , pomyśl też o przeciwwadze na kole korbowodowym,będzie równiej pracował korbowód.
nie rozumiem o co chodzi z tą przeciwwagą, mogł byś wytłumaczyć?
narazie jestem zadowolony że mechanizm moge orocić ręką bez wysiłku bo tego sie bałem.
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem w tego typu maszynie byłoby zastosowanie ciężkiego koła zamachowego, tak żeby w żadnym momencie korbowód "nie ciągnął" wału korbowego - analogia do starych silników jednocylindrowych dużej pojemności.
Albo jeszcze lepiej koło dwumasowe coby nie szarpało przy ruszaniu
Żarcik taki
Albo jeszcze lepiej koło dwumasowe coby nie szarpało przy ruszaniu
Żarcik taki
Najlepszym rozwiązaniem było by sprzegło cierne tarczowe i cieżkie koło zamachowe pracujace niezależnie do pracy korbowodu. Koło wystaczyło by raz rozpędzić wtedy silnik by sie nie męczył podczas przenoszenia napędu, takie rozwiązanie zdaje sie jest stosowane w MR 80.
Tylko to są większe koszty niestety
Tylko to są większe koszty niestety
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Nie zwiększaj skoku,raczej rozejrzyj się za dwoma cieńszymi piórami w miejsce tego jednego grubego .We wspomnianym MR-80 jest dużo piór,ale o grubości 5 mm,jeśli przyjrzeć się pracującemu powoli MR-owi ,to widać jak te pióra przesuwają się między sobą.A może za mocno skręciłeś pióra?
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Więc jest porównywalny z moim,wstaw więc dwa 8 milimetrowe pióra zamiast tego jednego grubasa,będzie dobrze.I jeszcze jedno ,obejrzałem zdjęcia twojego młota i wydaje mi się,że między śrubami spinającymi resor z bijakiem jest za mały luz,resor może się między nimi blokować i dlatego pewnie nie możesz uzyskać dużego skoku na bijaku.
Kontakt 517355290