Rozmowy o tym czemu tu jest tak jak jest.

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

dumaeg

Post autor: dumaeg » 01 cze 2013, 15:54

Jak się zatrudniam i podpisuję umowę to ja pracuję i mam pieniądze, a umowa to literki na papierze. Jeśli społeczeństwo to ja to ja mam pieniądze a nie państwo. Ja mogę swoje pieniądze oddać na rzecz państwa. Mogę tez tego nie robić. To znaczy, że społeczeństwo ma pieniądze na budowę zakładów. Pisałeś że ich nie ma.
Społeczeństwo nie posiada kontroli nad wspólnymi zasobami bo one kontrolowane są przez państwo.
Zaś "elity" wyższych urzędników mamy takich jak mamy i to one mają kontrolę nad zasobami wspólnymi społeczeństwa.
Umowa społeczna w Polsce jest taka.
Pracujesz płacisz podatki i ZUS. W zamian masz zapewnioną bezpłatną opiekę zdrowotną, kształcenie, emeryturę zapewnione oraz zapewnione bezpieczeństwo.
Tyle teoria.
W teorii wszystko działa.
Szwankuje tylko wykonanie, a do tego przyczyniają się nasze "Elity".

Więc niech nikt nie mówi, że nic nie jest winny społeczeństwu polskiemu, bo powiem, że jest idiotą, złodziejem oraz oszustem.
Mimo swoich wad to dzięki umowie społecznej społeczeństwo polskie kształci inżynierów, lekarzy, techników itd, itp.
Nie można mówić "uważam, że jestem okradany zatem pojadę gdzie indziej gdzie warunki są lepsze".
Osoba wykształcona na studiach dziennych wyjeżdżając za granicę jest już na dzień dobry, winna wiele tysięcy złotych jeśli nie miliony złotych społeczeństwu polskiemu, które to wyjeżdżając kradnie i przekazuje innemu państwu. Podobnie jest zresztą z każdym wykształconym w państwowym systemie nauczania. Leczonym w państwowym systemie zdrowotnym.

Zatem mamy tyle genialnych ludzi co to niby chcą rozwijać Polskę zatem wskaż mi do cholery co im w tym przeszkadza.
Sprawdza się społeczeństwo plemienne. Zatem trzeba się przygotować do walki o zasoby z innymi plemionami, napaści w celu przejęcia ich zasobów. Czyli przygotujmy się do wyrzynania słabszych plemion przez mocniejsze, do niewolnictwa.
W ten sposób owszem sprawdza się.
Trzeba tylko by też ilość ludności zredukować do jakieś 500 milionów na całej kuli ziemskiej i to będzie działało. Kilkaset bomb atomowych odpalonych i będziemy mieli cudowny świat dla tych co przeżyją.

Erystyką walisz cały czas Nikiel czas abyś zaczął dyskutować na poważnie bez uciekania się do brudnych sztuczek.

Czy ja pisałem, że potrzebny był kapitał włoski w Polsce?
Czy potrzebni nam Niemcy posiadający przemysł chemiczny AGD w Polsce?
Nie, nigdy tego nie twierdziłem to nasze "elity "sprzedały nasze zasoby czy to włochom czy to Niemcom, teraz rozumiesz o czym piszę.

Piszesz też oczywiste bzdury dotyczące wycofania się koncernu Fiata z Zakładów w Tychach.

Tyskie zakłady były i na razie są, póki nie wywiozą urządzeń gdzie indziej, najbardziej dochodowymi, nowoczesnymi, wydajnymi zakładami koncernu Fiat.
Nie, oni przenieśli cześć swojej produkcji z tych do Włoch, w celu ratowania rynku pracy we Włoszech, na wskutek nacisków rządu włoskiego. Teraz rozumiesz o czym piszę, czy dalej będziesz stosował Metodę ironicznej niekompetencji- Granie głupa:?

Ludzie kupują to na co ich stać, gdy już stać ich na zaspokajanie potrzeb wyższych, dopiero wtedy myślą o jakości np. jedzenia.

Owszem ludzie chętnie kupią dobry i zdrowy produkt, lecz w zakresie swoich możliwości finansowych.

Fałszywym jest założenie, że nie ma producentów, bo nie ma klientów na ich produkty.

Przykład szynkę średnio można kupić za około 22 zł.
Błąd za tyle nie kupi się szynki tylko wyrób szynko podobny nazywany szynką.
W tej cenie 1kg szynki wytwarza się z 0,6 kg mięsa, reszta to chemia i woda.
Prawdziwa szynka, to szynka w której z 1kg mięsa otrzymuje się 0,6 kg szynki i jej cena wynosi średnio 70zł/kg.

Co podoba mi się.
To, że pomimo kłód rzucanych przez państwo wielu młodych zostaje i próbuje coś zrobić.
Co do innych spraw praktycznie wszystkie instytucje państwowe potrzebują gruntownych zmian.
Przepraszam Państwowa Straż pożarna dział prawidłowo i bardzo dobrze, więc tu raczej trzeba się od zmian powstrzymać.

Zadam jeszcze raz pytanie widząc, że wielu skończyło tu wyższe uczelnie, jaka jest rada.
Co należało by zrobić lub jak przewidujecie co się stanie jeśli tego się nie zrobi.

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 02 cze 2013, 03:14

Bleblacie sobie i bleblacie, ciekawe kiedy sie coponiektorym agresor wlaczy ? Zlapiecie w garsc najwieksze mloty z kuzni i polecicie do siebie nawzajem prostowac swoje poglady :)

Piszac ze religia ma wplyw na ekonomie nie mialem na mysli katolickiego proboszcza z Pcimia ani nawet kardynala ze stolicy, bo to faktycznie jest skala mikro, w granicach naszej polskiej ojczyzny parafialnej jedynie, tylko rabaja (miejscowa , popularna nazwa jewrejskiego rabina).

Jakos tak ze trzy lata temu (nie)slawna FBI wygarnela wczesnym switem z domowych fortec trzydziestu kilku przekretow w tym kilkunastu zydowskich rabinow (jeden byl ryzenki jak wiewiorka ). Mialo to miejsce w okolicach Wall Street, czyli Brooklyn, NJ i New Jersey, a zarzutami byly malwersacje finansowe na duza skale ( czytaj - swiatowa). Sledzilem na biezaco zamieszanie w tych kregach, relacjonowane w glownych kanalach tutejszej TV porannej jakos tak prze okres tygodnia. Potem wszystko ucichlo. Czyli ze ktorys mozniejszy wladca, pejsaty lub goy - to akurat bez znaczenia, odwolal swoje ogary i zamknal mordy dziennikarzom.

I to byla skala makro - religijna. I sadze ze jest nadal, tylko wymienily sie persony przy korycie, a koryto jet tak dugie ze siega az za ocean.

Pomimo wszystko, nadal mam chec tu zostac i tyrac ciezko dla mojego Bossa, zyda z Holandii, chociaz to tez akurat nie ma zadnego znaczenia.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 06:59

Nikiel oczywiście twoje wypowiedzi są chwytami erystycznymi. Widocznie argumentów merytorycznych ci brak i zachowujesz się jak dziecko w piaskownicy tupiąc nóżką i rzucając zabawkami.

Aby się na lekarza w europie krajach Unii Europejskiej wykształcić musi zapłaci 100 tyś. euro, skoro nie zapłaciłeś tego w Polsce, jesteś tyle winny społeczeństwu polskiemu, które to wykształciło cię na lekarza.

Fakt: Każdy Polak jest jakąś kwotę winien społeczeństwu polskiemu w momencie wejścia w wiek dojrzały. Zależna jest ona od wykształceni oraz chorób przebytych. Jak widać w jakimś stopniu umowa społeczna działa.

Lecz jak wcześniej wspominałem wiele jest do poprawienia. Pierwszym zaś krokiem jest oczyszczeni polityki i urzędów z aferzystów, defraudantów oraz nepotyzmu.

W większości krajów jest jakaś forma podatku obrotowego od towarów i usług w stanach nazwy się to stanowym podatkiem, i nie zdziw się tam też płacą podatki dochodowe.

OK. Chcesz samodzielność panie doktorze medycyny Nikiel. Opisze ci jak by wyglądał świat bez podatków.

Zatem jesteś chłopem, Polakiem, Katolikiem z takiej rodziny. Powiedzmy, że nico się ci poszczęściło i rodzina twoja dzierżawi ziemię od państwa. Dzierżawa ta wynosi 10 procent z plonów i hodowli tyle musisz rok rocznie oddać państwu Twoja rodzina. Brawo jesteś katolikiem dlatego możesz dzierżawić ziemię w Polsce, ale wiąże się to z kolejnymi 10% dla kościoła. Zatem mamy już 20%, a nic za to faktycznie nie otrzymujesz.
Zacznijmy więc od narodzin.
Położna przychodzi do Twojego rodzinnego domu i odbiera poród na miejscu za co musi być opłacona. Każde szczepienie dalsze opłaty, choroba wezwanie lekarz i opłata dla niego za poradę, potem do apteki i wykupienie pełnopłatnych leków, bo czegoś tak jak leki zniżkowe nie ma.
Dobrze załóżmy, że szczęście ci sprzyjało jesteś zdrowy jak rydz. Lecz nadal twojej rodziny nie stać na opłacenie płatnej szkoły państwowej dla ciebie. W kościelnej trzyklasówce nauczą cię czytać/pisać, rachować i modlić.

Żegnaj DM Nikiel witaj chłopie Nikiel. ;)

Dorastasz, o jakie szczęście, nie potrzeba prawa jazdy aby prowadzi pojazdy mechaniczne.
Zatem ładujesz się i plony do ciężarówki będącej w posiadaniu twojej rodziny.
Jedziesz do najbliższego spichlerza lub miasta aby sprzedać ziarno.
Strasznie mało płacą, dowiedziałeś się, że w takim, a takim mieście płacą trzy razy więcej. Zatem ruszasz. Wyjeżdżasz poza obszar twojego najbliższego miasta, na każdym punkcie poboru myta musisz je opłacić, a znajdują się co kilkanaście kilometrów lub częściej jeśli wypadnie jakiś most.
Brawo dojechałeś do jednego z miast na trasie do twojego wymarzonego miasta z wysoka ceną zboża. Tu suprajza kolejna rogatkowe oraz podatek od wwożonych towarów. Brawo jedziesz dalej,a procedura powtarza się na każdym punkcie mytniczym i rogatce miejskiej.

Jakiż piękny i cudowny jest ten świat bez podatków Wat-u i ZUSu.
Mało? :lol:

No to wracamy po sprzedaży. Po drodze atakują ciężarówka zbóje, masz broń, pozwolenia nie potrzeba, ale oni też i jest ich więcej.
Giniesz albo tracisz wszystko i pieszo do domu powracasz.
Na jakąś formę policji nie masz co liczyć, a przynajmniej na to, że uda się odzyskać skradzione pieniądze i rzeczy. Policja być może kiedyś złapie tych zbójów bo zawsze łapie.

Zatem jesteś już goły i wesoły w domu, a tu kolejne nieszczęście wali ci się na głowę patrzysz jak Twoje gospodarstwo płonie.
Wykupiłeś ubezpieczenie?
Opłacałeś wcześniej Państwową Straż Pożarną? j
Jeśli nie podasz numerów wykupionej usługi nawet się nie pofatygują na miejsce pożaru.
Zawsze jak piszesz można liczyć na sąsiadów.

Ok wiadrami ugasili zgliszcza twojego gospodarstwa.

Miałeś ubezpieczenie, ale czy miałeś opłaconą PSP bo jeśli nie to odszkodowanie się nie należy, wszystko było w umowie. :P

Teraz już jesteś goły i wesoły.
Sąsiedzi pomogą. :mrgreen: Zapewne któryś za wikt i opierunek zatrudni cię u siebie jako wyrobnika. :mrgreen:
Możesz też zostać bandytą. W obu powyższych nie musisz się przejmować już dziesięciną Zostaje ci tylko myto i rogatkowe jakbyś chciał się do jakiegoś dalszego miasta wybrać.
Jeśli jesteś zbójem to myto też ci nie dotyczy. W końcu nie jesteś zainteresowany poprawą jakości dróg i opłacaniem tych nielicznych patroli policji, które te drogi patrolują.

Oto twój proponowany świat bez podatków i Watu. :mrgreen:

Zadowolony. :P

PS. Prawda internet w końcu polska nie jest zacofana.
Brawo masz trzy klasy, znasz język polski, lecz poprzez internet się nie doszkolisz bezpłatnie, gdyż nie znasz języków obcych, a wszelkie materiały szkoleniowe po polsku w internecie będą tylko za odpowiednią wysoką opłatą. W końcu nauka kosztuje. Bezpłatnie to poznasz arytmetykę i nauczysz się czytać i pisać. Dziękować księdzu dobrodziejowi za łaskę nauczania kmiotów. :P

PSII. Zwracałem się do ludzi wyższym wykształceniem, gdyż ich uczy się przez lata wykorzystywania źródeł stawiania hipotez i ich rozwijania.
Mój błąd lepiej lub gorzej każdy to może robić.

PSIII. Napisałem "Chyba jetem anarchistą ;)" . Napisałem tak bo mam ochotę wyrżnąć wszytskich skorumpowanych polityków i urzędników, a jako że nie da się tego rozróżnić czyli wszystkich. Dlaczego tego nie robię? Bo jedna osoba to robiąca to morderca lub seryjny morderca, 100 takich osób to terroryści. Zaś 10000 to ruch społeczny lub rewolucja. ;P

PS IV. Nadal czekam na odpowiedz co ty osobiście robisz aby prawić polską rzeczywistość. Pisałeś, że coś robisz.

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 02 cze 2013, 08:06

A dlaczego lekarz ma byc cokolwiek komus winien za to ze sie wykrztałcił? czy elektryk jest cos winien spoleczenstwu czy mechanik samochodowy? :facepalm:

pogadajcie sobie ..........

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 02 cze 2013, 10:40

Jak zwykle, gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania. :)

Pomyślcie co zrobić żeby polepszyć poziom życia w Polsce,
a nie wytykajcie sobie bzdur.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 02 cze 2013, 12:28

Wieczorem sobie przeczytam na spokojnie te bizantyjskich rozmiarów posty :)

Lekarstwem na poziom życia jest darmowa/tania energia.
Obrazek

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 17:11

Talkus i Nikiel tylko wy zakładacie darmową naukę jako dobro wam przynależne, a to nie jest prawda.

Są kraje gdzie do tej pory cały system nauczania jest płatny, chociażby Indie, od najniższego szczebla.

Tylko dzięki umowie społecznej działające od 1945 roku kształcimy się za darmo, bo łoży na naszą naukę społeczeństwo polskie. Przypomnę wam, że przed II wojną światową 70-90% społeczeństwa polskiego mieszkającego na wsi było analfabetami lub wtórnymi analfabetami.
Gdyby darmowej nauki nie było, to wątpię czy twoi ledwo piśmienni rodzicem lub analfabeci byli by w stanie, ciebie nauczyć pisać i czytać, bo i ich rodzice byli by w tej samej sytuacji, oczywiście to teoria.
Ta wypowiedź i wcześniej nie mam na celu kogokolwiek obrazić, jest to tylko teoria obrazując świat bez podatków i WAT-u oraz ZUS-u.
To samo dotyczy internetu jeśli założymy w Polsce brak podatków, a co za tym idzie brak nauki bezpłatnej i wielu świadczeń bezpłatnych, to również cała wiedza po polsku będzie udostępniana w internecie płatnie. Jeśli nie wierzysz przypomnij sobie sposób działa gildii i cechów rzemieślniczych od średniowiecza, aż do początków XXw.

Nikiel jak widać nie potrafisz śledzić teorii.

Oczywiście, że ludzie różnie sobie radzą w zaistniałej rzeczywistości. To nie podlega dyskusji.

Lecz nadal nie usłyszałem co ty sam konkretnie robisz.
Wspominałeś o rozwoju przedsiębiorczości lokalnej za czym ja również jestem. Robisz coś w tym kierunku?
Jesteś przedsiębiorcą, rzemieślnikiem, który zatrudnia ludzi płacąc im godziwie i nie zatrudniając na śmieciowych umowach?
Utworzyłeś spółdzielnię wraz z innymi prężnymi ludźmi z twojej małej społeczności?

Jeśli nie, to nic nie robisz.

Zatem przyjmuję, iż dbasz o siebie i swoją rodzinę nie szkodząc innym.

Pojedynczy rzemieślnik niezatrudniający pracowników nie zmienia lokalnej społeczności, chociaż nie wiem jaki byłby pomocny i szanujący innych ludzi. :D

Stałe dokształcanie się to nie jest działaniem na rzecz poprawy, to jest wymóg rynku.

PS.I Nikiel i inni jeśli prowadzicie warsztaty lub nieodpłatnie nauczacie ludzi kowalstwa to gratuluję, robicie coś dla społeczności lokalnej. Nie mówię tu o wyminie wiedzy w internecie, lecz o nauce praktycznej w kuźniach.
Jeśli jednak robicie to odpłatnie to prowadzicie tylko biznes nastawiony na zysk.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2013, 17:32 przez dumaeg, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 02 cze 2013, 17:15

Dobra, nie mam wyzszego i juz sie nie bede wtracal. Chociaz patrzac na poziom szkolnictwa wyciagam wniosek ze obecny absolwent jest bardziej wyksztalciuchem niz inteligentem :)
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 17:21

Tom Oldsmith ależ wtrącaj przedstaw chociażby jak działa system podatkowy, emerytalny ubezpieczeń zdrowotnych, podatków stanowych w USA.
W końcu to będzie kolejny model do którego można dążyć. :)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 02 cze 2013, 17:34

Już Lech Wałęsa po wizycie w Japonii chciał budować w Polsce drugą Japonię. Jeden z moich znajomych, fraszko-pisarz napisał:-Dogonić Japonię i zadziwić świat, trzeba by zapieprzać przez cały Kraj Rad :lol:
Kontakt 517355290

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 17:43

Jakiś model trzeba jednak wypracować, bo model plemienny sprawdziłby się tylko przy założeniu redukcji populacji Ziemii do pół miliarda. Starczy kilkaset bombek atomowych i być może będziemy mieli szanse się o tym przekonać. ;)
Osobiscie nie chcę tworzyć drugiej Japonii, Irlandii, Islandii. Lecz pierwszą Polskę w której politycy byli by mężami stanu, nie dbali by tylko o nabijanie własnej kiesy, zaś w razie problemów te problemy dotyczyły by ich w równym stopniu co przeciętnego polaka.
Wiem jestem naiwnym idealistą.
Bardzo też tego żałuje bo wiele razy się na tym moim idealizmie przejechałem. :/

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 02 cze 2013, 17:47

Taka Polska o jakiej piszesz zdechła. Zarżnęli ją w Katyniu i Oświęcimiu, a dodatkowo wyprali mózgi przez ostatnie 60 lat.

Mam nadzieję że uda się to jeszcze naprawić.
Obrazek

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 17:55

Niestety masz rację, ginęła na frontach u wszystkich aliantów zachodnich w obozach koncentracyjny. To co przyszło z Armią Radziecką jako polska armia to już II albo trzeci sort moralny.
Miałem jednak nadzieję, iż być może część młodszych z pokolenia młodszego zmieni się i będzie miało bardziej prospołeczne nastawienie.
Naiwny jestem. :cry:

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 02 cze 2013, 18:03

A jak ma się zmienić, skoro jest bacznym obserwatorem, widzi, że z normalnej pracy ; jeśli się takową ma , nie da się godnie wyżyć. By zapewnić rodzinie byt, trzeba dorabiać na boku lub kombinować :/
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 02 cze 2013, 18:13

A tu się nie zgodzę. Coraz więcej młodych zaczyna iść pod prąd.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”