Rozmowy o tym czemu tu jest tak jak jest.

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 18:14

Wystarczy będąc przedsiębiorcą mniej zagarniać pod siebie.
Jeżeli każdy będzie myślał krótkowzrocznie konsumpcyjne, wakacje dwa razy albo częściej w Egipcie, willa basen najnowsze samochody co roku to skończy to się rewolucyjnie.
Prawdą jest tylko w zamożnym społeczeństwie można się dorabiać. Polska nie jest społeczeństwem zamożnym nie wtedy gdy ludzie pracują na śmieciowych umowach i często jest to ich jedyne źródło utrzymania. Rabunkowa krótkowzroczna polityka naszych przedsiębiorców się przyczynia do stałego ubożenia społeczeństwa polskiego, a to jest błąd po prowadzi do równi pochyłej na której końcu są tylko rewolucyjne zmiany.
70% społeczeństwo nie może być spychana w pobliże granicy nędzy.
A tu się nie zgodzę. Coraz więcej młodych zaczyna iść pod prąd.
Wyjazd za granicę, unikanie płacenia podatków poprzez pracę na czarno to jest postępowanie identyczne do wykorzystania zasobów polski bez dawani nic w zamian po prostu kradzież i oszustwo.
Ja raczej sobie nie przypomina żadnych młodych przedsiębiorców godnie opłacających swoich pracowników. Raczej znam przykłady tylko wykorzystywania ciągłego stażystów, płacenia tylko minimalnej pensji, i innych śmieciowych umów.

Niestety jak się temu wszystkiemu przyglądam to tracę nadzieje. Sądzę, iż społeczeństwa polskiego już nie da się zmienić.
To zaś nie jest ani miła ani optymistyczna refleksja.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 02 cze 2013, 18:26

duambeg, zganianie na wszystkiego na paskudnych kapitalistów jest już zwyczajnie nie modne. Każdy ma prawo odcinać kupony od tego co stworzył, dzielił byś się po równo z pracownikami? Co innego wyzysk, a co innego rozdawanie swojego mienia.

Wyjazdy za granice sa wielką szansą dla młodych ludzi. Nauczą się nowego spojrzenia i innego podejścia do pracy. Znam takich co pracowali na wyspach, wrócili, założyli tu firmy i dobrze płaca. Sam u takiego robię. Znam też innych.
Obrazek

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 02 cze 2013, 18:37

Gdzieś wcześniej obiło mi się o oczy coś o dużych firmach państwowych. Tu się muszę zgodzić, właśnie ich brakuje. Jeden będzie dobrym specjalistą, ale nie koniecznie dobrym organizatorem i biznesmenem, jego potencjał powinien być wykorzystany w nich właśnie. nowe przemiany zrujnowały właśnie przemysł i miejsca pracy dla takich właśnie ludzi. A kto chce działać na swoim ,to ma do tego prawo.Gdyby jednak był przemysł, to i rzemieślnikowi żyłoby się i pracowało znacznie łatwiej. To pracodawcy zabiegaliby o dobrych pracowników, a nie traktowali ich jak powietrze.
Kontakt 517355290

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 18:48

Być może jestem zbytnim pesymistą.
Nie mówiłem o równym podziale zysków lecz godnym opłacaniu pracowników oraz nie wyzyskiwaniu ich na umowach śmieciowych, a to są dwie różne sprawy.
Dzięki wzrostowi zamożności społeczeństwa poprzez godne opłacanie pracy, zwiększa się podaż produktów i usług co tylko dział stymulująco na gospodarkę.
Tak jak wcześniej pisałem powstanie duże lub średnie zakłady produkcyjne państwowe lub samorządowe stanowią swoisty inkubator przedsiębiorczości prywatnej, powodują wzrost płac w danym regionie. Spadek ilości umów śmieciowych i płaceni minimalnej krajowej oraz zmniejszeni bezrobocia. Co dla tego miasta jest swoistym perpetuum mobile gospodarczym.

Prawda, że są przykłady uczciwego traktowania pracowników, lecz w większości przypadków jest to związane z istnieniem w pobliżu dużego zakładu, bardzo często państwowego.
Teraz pytanie czy twój przedsiębiorca z przykładu traktuje uczciwie ludzi sam z siebie, czy zmuszony jest sytuacją, gdy za mniej nie znajdzie ludzi do pracy z takimi kwalifikacjami?
W jednym przypadku jest to uczciwy człowiek, rozumiejący mechanizmy gospodarcze, w innym przypadku sprytny przedsiębiorca, który by płacił minimalne pensje gdyby tylko wiedział, iż uda mu się ludzi za takie płace znaleźć.
Też znam takie osoby ale niestety mogę je zliczyć na palcach jednej ręki.

Chociażby taki projekt.
http://wioskafantasy.pl/

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 02 cze 2013, 19:10

dumaeg, Otwórz działalność i chociaż po roku zatrudnij pracowników ,na takich stawkach jakie byś chciał sam zarabiać z pełną rejestracją.Co innego wielkie firmy co innego małe jednoosobowe działalności.

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 19:18

rafal194 ja nie mam nic do jednoosobowych firm bo to jest samozatrudnienie.
Lecz już o moralności osoby rozważającej zatrudnieni pracownika wiele mówi to jaką stawkę mu zaproponuje.
Dla mnie jeśli oszukujesz i wykorzystujesz ludzi na śmieciowych umowach jest oszustem i złodziejem.
W końcu może pracować samodzielnie bez pracowników.
Jeśli zaś zatrudniasz pracowników płać im godnie tak jakbyś chciał aby tobie płacono.
Przez długie wieki przyjęte było ze pensja mistrza w rzemiośle jest wyższa od czeladnika, lecz czeladnik zarabia mimo to około 75% pensji mistrza.

Gdyby nasi przedsiębiorcy kierowali by się tymi wytycznymi to społeczeństwo polskie całe by się powoli bogaciło, a co za tym idzie sami przedsiębiorcy stawali by się coraz bogatsi.

Na wyzysku potencjalnych klientów nikt się nie wzbogaci, prędzej splajtuje bo nie będzie miał zbytu.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2013, 19:34 przez dumaeg, łącznie zmieniany 1 raz.

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 02 cze 2013, 19:29

dumaeg sorry ale bredzisz....jak cie zycie zweryfikuje i nie bedziesz mial na zus i wyplate to inaczej bedziesz gadał o godziwej zaplacie i innych bredniach. A wyjedziesz jeszcze raz ze zlodziejstwem czy oszukiwaniem to ja bede mial pierwsze ostrzezenie od admina :D .

Przeprawsszam ale dzialaja mi na nerwy takie posty...stań z drugiej strony a zobaczysdz jak to jest

Fajnie sie o tym pisze ale inna jest RZECZYWISTOSC

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 02 cze 2013, 19:30

Właśnie o tym mówię,małe firmy niema co porównywać do dużych.Jak byś poprowadził tak firmę z rok,inaczej byś gadał.
Jeśli zaś po roku stać by cię było aby dać pracownikowi netto 1800 od początku całym rokiem (wiedząc ze możesz niemieć pracy,np w zimę) na umowę o pracę,to szacunek.Jeśli nie to nie mamy o czym rozmawiać.

Co innego małe firmy dajmy na to do 5osób a co innego większe.Nie można tu generalizować.
Oraz nie można nazywać takich ludzi oszustami.Oszustami to są typowo cwaniaczki.

Nazywając mikroprzedsiębiorstw złodziejami,obrażasz prawie całe forum.

TALKUS dzięki.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 02 cze 2013, 19:36

Banan wspomniał o dużych firmach państwowych. Ośmielam sie nie zgodzić. Lepsze były by megakorporacje z polskim kapitałem niż państwowe molochy. Prywatna własność ponad wszystko :)
Obrazek

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 19:48

Obruszacie się o byle co.
Zawsze można zatrudnić mniej pracowników, a nie wyzyskiwać ludzi.

Posłuchaj jeśli po opłaceniu kosztów stałych, amortyzacji itp. itd, np jego zarobek takiego rzemieślnika wynosi 6000 zł, a jedynemu pracownikowi płaci minimalną pensję to jest już coś nie tak.
Taka osobę nazwę złodziejem.
Znam sytuację. Wielu rzemieślników jest uczciwych i jako pracodawcy zarabiają po odliczeniu kosztów stałych, niewiele więcej od swoich pracowników, wtedy można zrozumieć takie osoby i do nich nic nie mam.
Lecz jeśli ktoś bogaci się niepomiernie kosztem wyzysku swoich pracowników to jest złodziejem i oszustem dla mnie.

Grzegorz K. masz rację to byłby scenariusz najlepszy lecz takich megakorporacji tylko i wyłącznie z Polskim kapitałem prywatnym jest niewiele albo nawet nie istnieją. :P
Próbuję sobie przypomnieć chociaż jedną i niestety nie mogę sobie przypomnieć. ;)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 02 cze 2013, 19:57

Grzegorz K., Nie generalizuję,że mają to być państwowe, chodzi o miejsca pracy, najlepiej w miejscu zamieszkania, by ludzie nie musieli tułać się często po 100kilometrów z małych grajdołków, by pracować, tracić przy tym krocie na dojazdy , zaniedbując własne rodziny. Jeśli wszyscy będziemy pracować w usługach, a do tego się najczęściej sprowadza, to nic z tego nie będzie. By świadczyć usługi, musi być usługobiorca. By mógł funkcjonować mały, musi być i duży. Równowaga musi być zachowana. A w ogóle by był kapitalizm, musi być kapitał , jak mawiał premier Cyrankiewicz ;)
Kontakt 517355290

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 02 cze 2013, 19:59

Aha czyli ja przez lata wyrzeczen buduje firme zaklad kupuje sprzet samochod i mam zarabiac przykladowo 4000 a moj praconik przychodzi na gotowe i ma zarabiac 3500. Nie biorac na plecy zadnego ryzyka 8-15 i do domu.

HAHAHHAHAHA a wy.... sie z taka filozofia

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 20:05

Nie o tym mówię jeśli taki masz faktyczny taki zarobek brutto to uczciwa zapłat dla pracownika to około (2500 koszt pracodawcy) czyli brutto dla pracownika około 2000zł, netto to oczywiście będzie jeszcze mniej około 1500zł.
I to już by był uczciwie opłacany pracownik według w/w przykładu.
Nie przejaskrawiajmy Talkus.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 02 cze 2013, 20:30

Banan, jakby w Polsce funkcjonowała szybka kolej taka jak np we francji czy japonii, chętnie podjął bym pracę w Gdańsku, Poznaniu Warszawie czy nawet w Krakowie :)

Podstawą rozwiązania wszystkich naszych problemów jest tania energia, to pociagnie za sobą tani transport, niższe ceny, wzrost wartości pieniądza... spirala szczęścia i dobrobytu :)
Obrazek

dumaeg

Post autor: dumaeg » 02 cze 2013, 20:38

Grzegorz K. tanią energię pozyskać można jedynie z elektrowni wiatrowych, wodnych czy słonecznych oczywiście po okresie zwrotu inwestycji. Przede wszystkim jednak z elektrowni atomowych.
Jednak nikt nie chce mieszkać w pobliżu elektorowi wiatrowych i atomowych, a miejsc gdzie są odpowiednie warunki wiatrowe lub usłonecznienia w Polsce jest niewiele.

Wina jak zawsze leży po stronie samorządu, który nie przygotował odpowiedniego planu zagospodarowania. W miejscach odpowiednich dla posadowienia elektrowni wiatrowych, dawno powinny być zrobione plan zagospodarowania przewidujący przypuszczalne posadowienie takiej inwestycji.
Wtedy unika się problemów, gdyż nie zezwala się na budowę domów mieszkalnych w pobliżu takiego terenu, lub zezwala warunkowo informując budującego na piśmie, iż teren w pobliżu przeznaczony jest pod potencjalną zabudowę elektrowniami wiatrowymi, zatem w razie rozpoczęcia takiej inwestycji żadne protest i skargi nie będą uznawane.

Brak planów często zaś wynika z nepotyzmu, gdy zatrudnia się rodzinę zamiast fachowców do komórek Zagospodarowania Przestrzennego i Katastru.

Grzegorz K. Wierz mi wielu jest takich chętnych jak ty, czasami są ciekawe oferty pracy, a nie można ich wykorzystać z braku połączeń, chociaż miasto docelowe oddalone jest nie więcej niż 30 km w linii prostej.

Podajesz za przykład Francję zatem nie zdziwi cię zapewne, iż jest to kraj przodujący w ilości elektrowni atomowych.
https://www.google.pl/search?q=energety ... B640%3B511

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”