Nie samym żelazem człowiekżyje-kącik kulinarny.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Helga ten-door
- Grzegorz K.
- Administrator
żeby nie mnożyć bytów
Przepis na bounglerze
Przepis na bounglerze
Tak jadalna jest "noga"
Całego ślimaka gotujesz żeby go zabić wrzątkiem, albo zmiekczyć po zabiciu solą.
Czasami przyrządza się też nogę z częścią worka trzewnego, ale
smak wtedy jest dosyć specyficzny.I raczej nie atrakcyjny dla większości ludzi.
Robiłem je raz w ten sposób , duszone z truflą siekaną i bordeaux,zapiekane w muszelkach.
Warto było
Całego ślimaka gotujesz żeby go zabić wrzątkiem, albo zmiekczyć po zabiciu solą.
Czasami przyrządza się też nogę z częścią worka trzewnego, ale
smak wtedy jest dosyć specyficzny.I raczej nie atrakcyjny dla większości ludzi.
Robiłem je raz w ten sposób , duszone z truflą siekaną i bordeaux,zapiekane w muszelkach.
Warto było
- Helga ten-door
Wielka szkoda że na niektóre przysmaki ziemi trzeba czekać cały rok.
Ciastko z jabajbajem.
U mnie od tygodnia dzień w dzień.
Winniki są extra ,a szczególnie po obgotowaniu nadziane z powrotem do skorupek i zapiekane w sosie śmietanowo-serowo czosnkowym.Mniam.
Ciastko z jabajbajem.
U mnie od tygodnia dzień w dzień.
Winniki są extra ,a szczególnie po obgotowaniu nadziane z powrotem do skorupek i zapiekane w sosie śmietanowo-serowo czosnkowym.Mniam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zupa rybna wprost z Grecji przepis mojej siostry która mieszka tam 20 lat.
zupa rybna
2- srednie ryby na zupę (dorada) ja dorzucam dorsza
1- soczysta cytryna
1- cebula
1-cukinia zielona
2- ziemniaki
1- peczek naci selera
1- marchew
sol i pieprz do smaku
Wlewamy do garnka 1 1|2 litra wody ,wrzucamy nasze obrane warzywa ,tylko cukinia tak jak jest ,gotujemy by zmiekly.
wkldamy do miksera ugotowane warzywa z odrobina wody z garnka i miksujemy na puree.Do wody gdzie gotowalismy warzywa wkladamy nasze pieknie obrane ryby
i dodajemy sol i pieprz ,gotujemy je zeby zmiekly,nastepnie obieramy bardzo uwznie z osci ,nie chcemy wypadku.Obrana rybe rozdrabniamy na malutkie kawalki.
do naszego garnka z zupa wkladamy zmielone warzywa i podrobina rybe .Gotujemy 15- minut,nastepnie wyciskamy sok z cyryny (tylko bez pesteczek ) i wlewamy do zupy mieszajac.Zupe podajemy z zapiekanym chlebkiem.
SMACZNEGO!!!!!!!
zupa rybna
2- srednie ryby na zupę (dorada) ja dorzucam dorsza
1- soczysta cytryna
1- cebula
1-cukinia zielona
2- ziemniaki
1- peczek naci selera
1- marchew
sol i pieprz do smaku
Wlewamy do garnka 1 1|2 litra wody ,wrzucamy nasze obrane warzywa ,tylko cukinia tak jak jest ,gotujemy by zmiekly.
wkldamy do miksera ugotowane warzywa z odrobina wody z garnka i miksujemy na puree.Do wody gdzie gotowalismy warzywa wkladamy nasze pieknie obrane ryby
i dodajemy sol i pieprz ,gotujemy je zeby zmiekly,nastepnie obieramy bardzo uwznie z osci ,nie chcemy wypadku.Obrana rybe rozdrabniamy na malutkie kawalki.
do naszego garnka z zupa wkladamy zmielone warzywa i podrobina rybe .Gotujemy 15- minut,nastepnie wyciskamy sok z cyryny (tylko bez pesteczek ) i wlewamy do zupy mieszajac.Zupe podajemy z zapiekanym chlebkiem.
SMACZNEGO!!!!!!!
- Helga ten-door