Ponieważ nie lubię pisać o sobie postanowiłem pokazać się w tym dziale, ponieważ łatwiej mi będzie opisać środowisko pracy niż swoją osobę
Poniżej przedstawiam swoją kuźnię ( w budowie ) oraz kilka swoich prac i narzędzia.
Nie ma tu jednak zdjęć pieca i okapu na których pracuję, ponieważ to jeszcze jest schowane, ale jak tylko najważniejszy element kuźni ujrzy światło dzienne, dodam zdjęcia i tego. Dodam że piec jest zrobiony przeze mnie, kotlina jest zardzewiała ale pracuje jak szatan w połączeniu z nadmuchem od pieca CO, lat jest z 3 mm blachy, palenisko obłożone cegłą szamotową. Okap zaś stalowy spawany z blachy 1,5mm również przeze mnie.
W kuźni zakładam założenie dachu z pły BASE, i dokładne uszczelnienie go pianką montażową, na podłodze znajduje się cienka wylewka betonowa, niestety wraz z wprowadzeniem się już tam była, w przeciwnym wypadku myślałem o klepisku glinianym. Dylemat mam jednak przy budowie ścian: czy z cegły czy z drewna. Choć jedną paletę cegieł posiadam. Zawsze to bezpieczniej przy drewnianej konstrukcji.
Z góry chcę przeprosić forumowiczów za bałagan widoczny na zdjęciach. Jednak panujący chaos nie jest dla mnie obcy. Jestem w stanie się w nim odnaleźć, jednak zawsze przed pracą sprzątam swoje stanowisko pracy

Imadło kowalskie przedstawione na powyższym zdjęciu wymaga trochę pracy, niestety problem polega na tym że nie znam się za bardzo na takich imadłach i nie bardzo wiem czego mu brakuje.

I jak obiecałem kilka moich wyrobów :
Nie są to profesjonalnie wykonane rzeczy ale staram się jak mogę by dążyć do jak najlepszej jakości.

Interesuje mnie zarówno kowalstwo jak i płatnerstwo, popełniłem też 3 noże które jak tylko znajdę w gąszczu rzeczy po przeprowadzce zamieszczę, śledzie do namiotu, grot do włóczni i kilka innych prostych wyrobów. Zamierzam dalej probować swoich sił przy metalurgii
Pozdrawiam
Maciek Czerchawski