prace kseroks1
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Pierwszy też lipa. Górna i dolna krawędź muszą być względem siebie równoległe. Górna aby móc przykręcić do korpusu, druga żeby szła równolegle do ziemi.
Z innej beczki, szkoda fatygi. Lemiesz na zdjęciu to wydatek 30 pln, kwota nie zrekompensuje twojego wysiłku . Po drugie, częściej obecnie się stosuje lemiesze z dłutem.
Z innej beczki, szkoda fatygi. Lemiesz na zdjęciu to wydatek 30 pln, kwota nie zrekompensuje twojego wysiłku . Po drugie, częściej obecnie się stosuje lemiesze z dłutem.
nic nie wziąłem klepalem tak dla samego siebie stare lemiesze bo kupiłem nowe i wiem że się to relatywnie nie opłaca ją za nowe że stali borowej trudno scieralnej dawałem po 42zł za szt. a klepanie u nas w modzie jest bo dziadkiem stare nie uznają tych nowych z dlutem itp itp więc czasami się trafi i warta się coś podszkolic na swoim materiale żeby komuś nie puścić bubla . ceny za klepanie u nas wynoszą następująco za mały podorywkowy 10 za większy ok 15 za taki co ją 20 całkiem wielkie po 25.
Oby dwa trochę pokoślawiłeś
Szpic/dziób trochę za okrągły delikatnie mówiąc, choć w tych lemieszach nie ma naddatku materiału w tej części i nie ma z czego tego wyciągnąć. Czy szkoda fatygi to nie wiem, zależy jak to komu idzie i czy robisz ręcznie, z pomocnikiem, czy mechaniczny młot. Ostatnio klepałem i ile to zajęło dokładnie nie powiem, ale idzie całkiem szybko i na plus na tym wychodzę, choć trzeba tu zaznaczyć, że gdybym tylko tym miał się zajmować to by ciekawie nie było, choć i tak już nie jest 
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"
Gięcie płaskownika 70x10 mm bez walcarki
Wypociłem w końcu te łuki z płaskola na zimno klepane na dwuteowniku wichrowatość o dziwo nie za duża wyszła odchyłki od pionu max 3mm.
Ps więcej za to bez walcarki się nie wezmę....

Ps więcej za to bez walcarki się nie wezmę....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Krzysztof Assman