Zaproszenie do Kuźni Kurpiowskiej :)
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Lada podobnie jak większość narzędzi wymagała współpracy kilku rzemieślników bez kowala który robił hak z łańcuchem i dźwignią to znikąd nadziei
Najczęściej służyła do załadunku drewnianych bali przy wyrębie lasów ale kiedyś widziałem jak kowal używał jej jako podnośnika przy naprawie kół wozów
Dałem ją tu dlatego że to i urządzenie pomocnicze i wyrób kowalski 
Już gadam
Dopiero udało mi się ściągnąć jakieś pierwsze zdjęcia bo wczoraj w ferworze walki to nic nie zrobiłem i ściągam od Wszystkich którzy wczoraj coś cykali
Mam obiecane więcej ale dopiero jutro i pojutrze
Pogoda dopisała , kuźnia „zarejestrowana” u Pana Boga i jak to ksiądz proboszcz podsumował teraz już jest ubezpieczona we właściwej instancji
Gości było nawet sporo. Jak widać społeczeństwo jest bardzo zainteresowane kowalstwem Dla starszych to podróż do dzieciństwa dla młodych to wspaniała nowa nieznana przygoda. Wśród gości byli i historycy i etnografowie Wszyscy jednoznacznie stwierdzili że to bardzo dobry pomysł który należy wspierać
a że byli również przedstawiciele władz to zarzekli się że będą pomagać w rozwijaniu pomysłu dalej
Super robotę zrobili Nasi koledzy z forum których widać na zdjęciach Grzegorz z Jackiem już przypadli Wszystkim do serca a nawet stali się ulubieńcami lokalnej prasy
Krótko mieliśmy czasu na samą robotę ale kiedy kowadło zadźwięczało od młota to widziałem autentyczne łzy w oczach ludzi. Zgodnie stwierdziliśmy z Chłopakami że kuźnia wymaga jeszcze pracy nad jej rozwojem i trzeba trochę przerobić nadmuch bo do węgla drzewnego jest ok. ale do koksu wymaga lekkiej przeróbki
Ogólnie było naprawdę jak dla mnie super sympatycznie . Ale to dla mnie
obiektywniej może wyrażą się Grzegorz z Jackiem 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator
Przybyłem, zobaczyłem, stuknąłem w kowadełko, rozejrzałem się po okolicy i gębusia mi się uśmiechnęła
Idealne miejsce, aby cyklicznie zjazd kowali robić. Jest gdzie kuć, jest gdzie spać i co najważniejsze – dobrze karmią.
Krótko mówiąc jest miejsce, tu na Mazowszu, gdzie można kowalskie imprezki integracyjne robić
Idealne miejsce, aby cyklicznie zjazd kowali robić. Jest gdzie kuć, jest gdzie spać i co najważniejsze – dobrze karmią.
Krótko mówiąc jest miejsce, tu na Mazowszu, gdzie można kowalskie imprezki integracyjne robić
Lepsze jest wrogiem dobrego
Elegancka kuźnia więc jeszcze eleganckiego ogromnego kowadła brakuje, nawet większego niż to swołowskie
:
http://tablica.pl/oferta/400kg-kowadlo- ... a45fddd6b6
http://tablica.pl/oferta/400kg-kowadlo- ... a45fddd6b6
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Grzegorz K.
- Administrator
-
VikingArt
Ok, no to kilka słów ode mnie. Dobrze karmią? - to chyba mało powiedziane. To co ujrzałem, gdy zaproszono nas "drobną przegryzkę", to stoły uginające się pod ciężarem potraw. Wszystko pyszne, regionalne i mnóstwo, na odchodnym dostaliśmy gościniec, jeszcze nie zjadłem wszystkiego
.
Sama kuźnia jest bardzo sympatyczna, na razie pachnie nowością - ale ma potencjał.
Tak jak rozmawialiśmy z Markiem i Jackiem, Mazowsze to praktycznie biała plama na kowalskiej mapie Polski. Kuźnia w Pniewie może zapełnić tę lukę, a ze względu na położenie i przede wszystkim nadzwyczaj przychylną atmosferę, ma na to duże szanse.
Ja na pewno, ile tylko będę mógł, będę się angażował w jej działalność.
Podsumowując, mam z niedzielnej uroczystości same jak najlepsze wrażenia.
Sama kuźnia jest bardzo sympatyczna, na razie pachnie nowością - ale ma potencjał.
Tak jak rozmawialiśmy z Markiem i Jackiem, Mazowsze to praktycznie biała plama na kowalskiej mapie Polski. Kuźnia w Pniewie może zapełnić tę lukę, a ze względu na położenie i przede wszystkim nadzwyczaj przychylną atmosferę, ma na to duże szanse.
Ja na pewno, ile tylko będę mógł, będę się angażował w jej działalność.
Podsumowując, mam z niedzielnej uroczystości same jak najlepsze wrażenia.
"kowal po to ma kleszcze żeby różne rzeczy trzymać"