Tak... W tym temacie zamieszczę trochę fotek z mojej budowy, może się komuś przydadzą w przyszłości.
Przygotowawszy się, czyli przeczytawszy stosowne tematy (jest ich trochę, sporo czytania i oglądania) i zakupiwszy potrzebne materiały wziąłem się za robotę.
Jak już wspomniałem piec to już pomalutku forumowa klasyka: butla po lpg, palnik made in Banan, dmuchawa od kotła CO, rekuperator pod podłogą z cegieł szamotowych, izolacja z maty ogniotrwałej najprawdopodobniej zabezpieczonej powłoką z masy cyrkonowej, tylny dekiel otwierany, w nim mały włazik do długich prętów, z przodu podnoszone na prowadnicach drzwiczki.
Zacząłem od skonstruowania rekuperacyjnego podgrzewacza powietrza. Zbudowany jest z profila 60x60x4, a na profile od strony paleniska dospawałem punktowo i po obwodzie blachę 4mm, co zapewniło jej bardzo dobre przyleganie. Blacha ta ma za zadanie ochraniać przed przegrzewaniem profile rekuperatora, a tym samym wydłużyć ich żywotność.
Długość rekuperatora: na długość 4 cegieł szamotowych, szerokość na długość cegły szamotowej. Od spodu z tyłu wspawane połączenie kołnierzowe do dmuchawy od kotła CO. Powietrze płynąć będzie do przodu, profilem środkowym z powrotem na tył a stąd trzecim profilem do kanału gorącego powietrza i do palnika.