PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm
Musisz wyszczególnić więcej danych bo nie ukrywam ale wykonanie tego miecza to całkiem ciekawe i spore wyzwanie, jednak by się go podjąć to trza wiedzieć całkiem sporo. Napisałeś wcześnie miecz kuty ale z tego co analizuję to nie tylko techniki kucia będą tu przydatne i jedyne. Miecz jest wymysłem bajkowym i zdecydowanie łatwiej wykuć go informatykowi, a niżeli kowalowi. Określając jakieś odstępstwa i idąc na kompromisy zapewne znajdziesz wykonawcę tego potworka.
Idealnie to ująłeś Jacku. Nie wszystko co stworzy wyobraźnia da się łatwo zrealizować w realu (nie mówię że się nie da), szczególnie przy wymogach stawianych w tym przypadku, a mam na myśli, że cały ma być wykuty. To robota dla kowala z młotkiem w jednej, elektrodą w drugiej i gumówką w trzeciej ręceJacek-Sz pisze: Miecz jest wymysłem bajkowym i zdecydowanie łatwiej wykuć go informatykowi, a niżeli kowalowi. Określając jakieś odstępstwa i idąc na kompromisy zapewne znajdziesz wykonawcę tego potworka.
Jak dla mnie Uriziel to powinieneś opracować bądź dać do opracowania oddzielny projekt nowego miecza który byłby stworzony na podstawie oryginalnego miecza z gry oraz normalnego miecza średniowiecznego, z zachowaniem cech charakterystycznych tego pierwszego lecz z nieco zmienionymi rozmiarami takimi jak na przykład szerokość i grubość ostrza (przynajmniej w stosunku do trzpienia rękojeści) tak aby miecz ten miał rzeczywiście jakieś wartości bojowe, lecz był także wzorowany na tym z gry. W takim wypadku masz dużą szanse zmieścić się w 3-4 tysiącach.
reneq pisze:w czym jest problem, żeby umieścić szczegóły bezpośrednio w temacie? z czystej ciekawości bym se popatrzył o co konkretnie sie rozchodzi sieUriziel pisze: Zainteresowanym rzemieślnikom dostarczyłbym bardziej szczegółowy projekt i parametry.
Dużo obrazków w dużej rozdzielczości.
No i nie chciałbym się produkować dla pół-zainteresoawnego kowala ^^;
Najważniejsze rzeczy są w temacie
Słusznie, ale w tedy treść postu byłaby strasznie długa.Jacek-Sz pisze:Musisz wyszczególnić więcej danych bo nie ukrywam ale wykonanie tego miecza to całkiem ciekawe i spore wyzwanie, jednak by się go podjąć to trza wiedzieć całkiem sporo. Napisałeś wcześnie miecz kuty ale z tego co analizuję to nie tylko techniki kucia będą tu przydatne i jedyne. Miecz jest wymysłem bajkowym i zdecydowanie łatwiej wykuć go informatykowi, a niżeli kowalowi. Określając jakieś odstępstwa i idąc na kompromisy zapewne znajdziesz wykonawcę tego potworka.
Nie widzę potrzeby, aby pisać 3 strony A4 na temat, o którym nie mam pojęcia.
Kocham kowalstwo. Sam marzę aby móc tworzy takie piękne rzeczy, jakie widzę na jarmarkach czy w sieci. Jednak ja nic o tym nie wiem :<
Nie będę zgadywać co kowal może a czego nie.
Jeżeli obrazek miecza zniechęca to po co szukać kompromisów.
Natomiast jeżeli jest wykonalny dla kowala, z małymi "Ale" to niech się odezwie i się dogadamy.
Surowy obraz jest pierwszym wrażeniem.
Nie będę marnował czasu na techniczny projekt, który zajmie mi 4 godziny, jeżeli na widok zdjęcia kowal się zniechęci.
To bardzo dobre rady, ale donikąd nie prowadzą niestety...RadeK pisze:Jak dla mnie Uriziel to powinieneś opracować bądź dać do opracowania oddzielny projekt nowego miecza który byłby stworzony na podstawie oryginalnego miecza z gry oraz normalnego miecza średniowiecznego, z zachowaniem cech charakterystycznych tego pierwszego lecz z nieco zmienionymi rozmiarami takimi jak na przykład szerokość i grubość ostrza (przynajmniej w stosunku do trzpienia rękojeści) tak aby miecz ten miał rzeczywiście jakieś wartości bojowe, lecz był także wzorowany na tym z gry. W takim wypadku masz dużą szanse zmieścić się w 3-4 tysiącach.
spoko, choć mi się zdawało, że masz parcie na wykonanie.Uriziel pisze:reneq pisze:No i nie chciałbym się produkować dla pół-zainteresoawnego kowala ^^;Uriziel pisze: Zainteresowanym rzemieślnikom dostarczyłbym bardziej szczegółowy projekt i parametry.
pzdr
nie-kowal
reneq
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
Nie wiem jak odebrać tę wiadomość...reneq pisze:spoko, choć mi się zdawało, że masz parcie na wykonanie.Uriziel pisze:reneq pisze: No i nie chciałbym się produkować dla pół-zainteresoawnego kowala ^^;
pzdr
nie-kowal
reneq
Czy nieumyślnie kogoś uraziłem?
Ciekawie się zapowiada :-)
"Głośniej niźli w rozmowach, Bóg przemawia w ciszy
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy."
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy."
Widząc tylko wypłaszczoną fotkę wątpię byś znalazł wykonawcę ponieważ aby się zabrać za realizację powyższego zlecenia należy mieć więcej danych podstawowych, np obrazy w różnych rzutach każdego detalu. Praca kowala to nie tylko młotek, kowadło i ogień, pozostaje jeszcze kupa innych, drobniejszych narzędzi potrzebnych do nadawania kształtów drobniejszym elementom. Mając dodatkowe foty, człowiek szybko przekalkuluje czy posiadany w kuźni osprzęt pozwoli na sprostanie wyzwaniu, a i posiadane umiejętności nie pozostają bez znaczenia. Ty natomiast szukasz wykonawcy, z którym o szczegółach rozmawiał będziesz po wyrażeniu chęci realizacji projektu. Niestety przy skomplikowanych pracach nie tędy droga. Być może ja lub, któryś z kolegów podjęlibyśmy się współpracy ale nie znając projektu nikt nie podejmie ryzyka długoterminowej pracy, której efekt końcowy nie spełni twoich oczekiwań z powodu rozbieżnych wizji.
Widzę, że szala została przechylona.Jacek-Sz pisze:Widząc tylko wypłaszczoną fotkę wątpię byś znalazł wykonawcę ponieważ aby się zabrać za realizację powyższego zlecenia należy mieć więcej danych podstawowych, np obrazy w różnych rzutach każdego detalu. Praca kowala to nie tylko młotek, kowadło i ogień, pozostaje jeszcze kupa innych, drobniejszych narzędzi potrzebnych do nadawania kształtów drobniejszym elementom. Mając dodatkowe foty, człowiek szybko przekalkuluje czy posiadany w kuźni osprzęt pozwoli na sprostanie wyzwaniu, a i posiadane umiejętności nie pozostają bez znaczenia. Ty natomiast szukasz wykonawcy, z którym o szczegółach rozmawiał będziesz po wyrażeniu chęci realizacji projektu. Niestety przy skomplikowanych pracach nie tędy droga. Być może ja lub, któryś z kolegów podjęlibyśmy się współpracy ale nie znając projektu nikt nie podejmie ryzyka długoterminowej pracy, której efekt końcowy nie spełni twoich oczekiwań z powodu rozbieżnych wizji.
Umieszczę pełny projekt.
(Głównie, zmotywowało mnie zdanie "Być może ja"
Wreszcie jakiś konkret w dyskusji o czymś co nie istnieje.Uriziel pisze:Jacek-Sz pisze: ... Umieszczę pełny projekt.
Jedyny konkret w tym forum to informacja, że 3000zł może nie być wystarczającym budżetem na mój projekt ;PBobodar pisze:Wreszcie jakiś konkret w dyskusji o czymś co nie istnieje.Uriziel pisze:Jacek-Sz pisze: ... Umieszczę pełny projekt.
A co do "co nie istnieje." Nieważne czy to sztylet czy miecz, puki kowal go nie zrobił, to broń nie istnieje
Chyba chciał Pan napisać "Wreszcie jakiś konkret w dyskusji o czymś co pochodzi z gry PC."
Ściągnąłem fotki z neta, powiększyłem szczegóły i stwierdzam, że informatyk nie wiele miał pojęcia o produkcji białej broni więc nie wszystkie elementy można oddać w lustrzanym odzwierciedleniu. Głownia jeszcze przejdzie ale te wzory na jelcu przy jego dość skomplikowanej formie są nie do zrobienia, a jeszcze gorzej powtórzenia. Chyba, że znajdziesz speca od barwienia metali. Surowy miecz o kształtach z fotki można wykonać jednak samo nałożenie kolorków to insza inszość. Może jestem za cienki w uszach ale nie ze wszystkim bym sobie poradził.
Grubość 8-10 mm przy jelcu wystarczy spokojnie, tym bardziej ze widać że krawędź tnąca nie zaczyna się przy jelcu tylko od pierwszego zęba, i waga 10 kg to powinna być maksymalna waga, inaczej dostaniesz sztabe która przez swoją grubość nawet dobrze ciąć nie będzie
Wzory na jelcu są do odtworzenia tylko trzeba nad tym dużo posiedzieć, tak czy siak wychodzi pracochłonny projekt, gdybym miał więcej czasu i mniej pracy to bym sie pewnie podjął bo kiedyś już myślałem sam o stworzeniu tego miecza.