PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm

Sprawy bieżące

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Re: PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm

Post autor: Jacenty » 13 lut 2016, 15:41

Musisz wyszczególnić więcej danych bo nie ukrywam ale wykonanie tego miecza to całkiem ciekawe i spore wyzwanie, jednak by się go podjąć to trza wiedzieć całkiem sporo. Napisałeś wcześnie miecz kuty ale z tego co analizuję to nie tylko techniki kucia będą tu przydatne i jedyne. Miecz jest wymysłem bajkowym i zdecydowanie łatwiej wykuć go informatykowi, a niżeli kowalowi. Określając jakieś odstępstwa i idąc na kompromisy zapewne znajdziesz wykonawcę tego potworka.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 13 lut 2016, 20:02

Jacek-Sz pisze: Miecz jest wymysłem bajkowym i zdecydowanie łatwiej wykuć go informatykowi, a niżeli kowalowi. Określając jakieś odstępstwa i idąc na kompromisy zapewne znajdziesz wykonawcę tego potworka.
Idealnie to ująłeś Jacku. Nie wszystko co stworzy wyobraźnia da się łatwo zrealizować w realu (nie mówię że się nie da), szczególnie przy wymogach stawianych w tym przypadku, a mam na myśli, że cały ma być wykuty. To robota dla kowala z młotkiem w jednej, elektrodą w drugiej i gumówką w trzeciej ręce :)

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 13 lut 2016, 21:28

Jak dla mnie Uriziel to powinieneś opracować bądź dać do opracowania oddzielny projekt nowego miecza który byłby stworzony na podstawie oryginalnego miecza z gry oraz normalnego miecza średniowiecznego, z zachowaniem cech charakterystycznych tego pierwszego lecz z nieco zmienionymi rozmiarami takimi jak na przykład szerokość i grubość ostrza (przynajmniej w stosunku do trzpienia rękojeści) tak aby miecz ten miał rzeczywiście jakieś wartości bojowe, lecz był także wzorowany na tym z gry. W takim wypadku masz dużą szanse zmieścić się w 3-4 tysiącach.

Uriziel

Post autor: Uriziel » 13 lut 2016, 21:30

reneq pisze:
Uriziel pisze: Zainteresowanym rzemieślnikom dostarczyłbym bardziej szczegółowy projekt i parametry.
w czym jest problem, żeby umieścić szczegóły bezpośrednio w temacie? z czystej ciekawości bym se popatrzył o co konkretnie sie rozchodzi sie 8)

Dużo obrazków w dużej rozdzielczości.
No i nie chciałbym się produkować dla pół-zainteresoawnego kowala ^^;

Najważniejsze rzeczy są w temacie :)

Uriziel

Post autor: Uriziel » 13 lut 2016, 21:39

Jacek-Sz pisze:Musisz wyszczególnić więcej danych bo nie ukrywam ale wykonanie tego miecza to całkiem ciekawe i spore wyzwanie, jednak by się go podjąć to trza wiedzieć całkiem sporo. Napisałeś wcześnie miecz kuty ale z tego co analizuję to nie tylko techniki kucia będą tu przydatne i jedyne. Miecz jest wymysłem bajkowym i zdecydowanie łatwiej wykuć go informatykowi, a niżeli kowalowi. Określając jakieś odstępstwa i idąc na kompromisy zapewne znajdziesz wykonawcę tego potworka.
Słusznie, ale w tedy treść postu byłaby strasznie długa.
Nie widzę potrzeby, aby pisać 3 strony A4 na temat, o którym nie mam pojęcia.
Kocham kowalstwo. Sam marzę aby móc tworzy takie piękne rzeczy, jakie widzę na jarmarkach czy w sieci. Jednak ja nic o tym nie wiem :<

Nie będę zgadywać co kowal może a czego nie.
Jeżeli obrazek miecza zniechęca to po co szukać kompromisów.
Natomiast jeżeli jest wykonalny dla kowala, z małymi "Ale" to niech się odezwie i się dogadamy.

Surowy obraz jest pierwszym wrażeniem.
Nie będę marnował czasu na techniczny projekt, który zajmie mi 4 godziny, jeżeli na widok zdjęcia kowal się zniechęci.

Uriziel

Post autor: Uriziel » 13 lut 2016, 21:43

RadeK pisze:Jak dla mnie Uriziel to powinieneś opracować bądź dać do opracowania oddzielny projekt nowego miecza który byłby stworzony na podstawie oryginalnego miecza z gry oraz normalnego miecza średniowiecznego, z zachowaniem cech charakterystycznych tego pierwszego lecz z nieco zmienionymi rozmiarami takimi jak na przykład szerokość i grubość ostrza (przynajmniej w stosunku do trzpienia rękojeści) tak aby miecz ten miał rzeczywiście jakieś wartości bojowe, lecz był także wzorowany na tym z gry. W takim wypadku masz dużą szanse zmieścić się w 3-4 tysiącach.
To bardzo dobre rady, ale donikąd nie prowadzą niestety... :facepalm:

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 13 lut 2016, 22:54

Uriziel pisze:
reneq pisze:
Uriziel pisze: Zainteresowanym rzemieślnikom dostarczyłbym bardziej szczegółowy projekt i parametry.
No i nie chciałbym się produkować dla pół-zainteresoawnego kowala ^^;
spoko, choć mi się zdawało, że masz parcie na wykonanie.

pzdr
nie-kowal
reneq
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

Uriziel

Post autor: Uriziel » 13 lut 2016, 23:02

reneq pisze:
Uriziel pisze:
reneq pisze: No i nie chciałbym się produkować dla pół-zainteresoawnego kowala ^^;
spoko, choć mi się zdawało, że masz parcie na wykonanie.

pzdr
nie-kowal
reneq
Nie wiem jak odebrać tę wiadomość...

Czy nieumyślnie kogoś uraziłem? :shock:

Awatar użytkownika
przemko

Post autor: przemko » 14 lut 2016, 00:07

Ciekawie się zapowiada :-)
"Głośniej niźli w rozmowach, Bóg przemawia w ciszy
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy."

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 14 lut 2016, 08:51

Widząc tylko wypłaszczoną fotkę wątpię byś znalazł wykonawcę ponieważ aby się zabrać za realizację powyższego zlecenia należy mieć więcej danych podstawowych, np obrazy w różnych rzutach każdego detalu. Praca kowala to nie tylko młotek, kowadło i ogień, pozostaje jeszcze kupa innych, drobniejszych narzędzi potrzebnych do nadawania kształtów drobniejszym elementom. Mając dodatkowe foty, człowiek szybko przekalkuluje czy posiadany w kuźni osprzęt pozwoli na sprostanie wyzwaniu, a i posiadane umiejętności nie pozostają bez znaczenia. Ty natomiast szukasz wykonawcy, z którym o szczegółach rozmawiał będziesz po wyrażeniu chęci realizacji projektu. Niestety przy skomplikowanych pracach nie tędy droga. Być może ja lub, któryś z kolegów podjęlibyśmy się współpracy ale nie znając projektu nikt nie podejmie ryzyka długoterminowej pracy, której efekt końcowy nie spełni twoich oczekiwań z powodu rozbieżnych wizji.

Uriziel

Post autor: Uriziel » 14 lut 2016, 09:24

Jacek-Sz pisze:Widząc tylko wypłaszczoną fotkę wątpię byś znalazł wykonawcę ponieważ aby się zabrać za realizację powyższego zlecenia należy mieć więcej danych podstawowych, np obrazy w różnych rzutach każdego detalu. Praca kowala to nie tylko młotek, kowadło i ogień, pozostaje jeszcze kupa innych, drobniejszych narzędzi potrzebnych do nadawania kształtów drobniejszym elementom. Mając dodatkowe foty, człowiek szybko przekalkuluje czy posiadany w kuźni osprzęt pozwoli na sprostanie wyzwaniu, a i posiadane umiejętności nie pozostają bez znaczenia. Ty natomiast szukasz wykonawcy, z którym o szczegółach rozmawiał będziesz po wyrażeniu chęci realizacji projektu. Niestety przy skomplikowanych pracach nie tędy droga. Być może ja lub, któryś z kolegów podjęlibyśmy się współpracy ale nie znając projektu nikt nie podejmie ryzyka długoterminowej pracy, której efekt końcowy nie spełni twoich oczekiwań z powodu rozbieżnych wizji.
Widzę, że szala została przechylona. :)
Umieszczę pełny projekt.
(Głównie, zmotywowało mnie zdanie "Być może ja" :D )

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 14 lut 2016, 10:44

Uriziel pisze:
Jacek-Sz pisze: ... Umieszczę pełny projekt.
Wreszcie jakiś konkret w dyskusji o czymś co nie istnieje.

Uriziel

Post autor: Uriziel » 14 lut 2016, 10:48

Bobodar pisze:
Uriziel pisze:
Jacek-Sz pisze: ... Umieszczę pełny projekt.
Wreszcie jakiś konkret w dyskusji o czymś co nie istnieje.
Jedyny konkret w tym forum to informacja, że 3000zł może nie być wystarczającym budżetem na mój projekt ;P

A co do "co nie istnieje." Nieważne czy to sztylet czy miecz, puki kowal go nie zrobił, to broń nie istnieje :D
Chyba chciał Pan napisać "Wreszcie jakiś konkret w dyskusji o czymś co pochodzi z gry PC." :D

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 14 lut 2016, 12:51

Ściągnąłem fotki z neta, powiększyłem szczegóły i stwierdzam, że informatyk nie wiele miał pojęcia o produkcji białej broni więc nie wszystkie elementy można oddać w lustrzanym odzwierciedleniu. Głownia jeszcze przejdzie ale te wzory na jelcu przy jego dość skomplikowanej formie są nie do zrobienia, a jeszcze gorzej powtórzenia. Chyba, że znajdziesz speca od barwienia metali. Surowy miecz o kształtach z fotki można wykonać jednak samo nałożenie kolorków to insza inszość. Może jestem za cienki w uszach ale nie ze wszystkim bym sobie poradził.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 14 lut 2016, 13:03

Grubość 8-10 mm przy jelcu wystarczy spokojnie, tym bardziej ze widać że krawędź tnąca nie zaczyna się przy jelcu tylko od pierwszego zęba, i waga 10 kg to powinna być maksymalna waga, inaczej dostaniesz sztabe która przez swoją grubość nawet dobrze ciąć nie będzie :) Wzory na jelcu są do odtworzenia tylko trzeba nad tym dużo posiedzieć, tak czy siak wychodzi pracochłonny projekt, gdybym miał więcej czasu i mniej pracy to bym sie pewnie podjął bo kiedyś już myślałem sam o stworzeniu tego miecza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „OGŁOSZENIA - announcements”