PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm

Sprawy bieżące

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

graffic

Re: PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm

Post autor: graffic » 15 lut 2016, 14:19

egojack1 - aaa ok - była jakaś aktualizacja której nie wyłapałem :)

Uriziel - całe gadanie, o to mi chodzi :) - spekulacje czy, da się, czy nie da tego zrobić lub innego, rozważanie czy dużo 3K za wykonanie czy nie itd. - wiem że ludziska tu zdolne, ale tez i wygadane :D - a temat fajny to i błysnąć celną uwaga można

zrobić się całość da - oczywiście należy przejrzeć koncept (bo tak to traktuje - a nie jak projekt) - pod kątem wykonawczym (to o czym pisał Jacek-Sz) - przede wszystkim to co się rzuca w oczy to dysproporcja między klingą przy nasadzie, a trzpieniem jelca (będzie to bardzo wrażliwy i słaby moment) - wg mnie należałoby zrobić trzpień o szerokości rękojeści, a rękojeść zbudować z nakładek - inaczej to się złamie przy uderzeniu (masa+ siła + słabe miejsce), dalej głowica (jako przeciwwaga) - jest malutka i nawet po weryfikacji wymiarowej samej klingi - nawet trzymany w dwóch rękach taki miecz będzie problematyczny do dźwignięcia, zdobienia - potrzeby byłby szczegółowy rysunek (forma / ogólny kształt to za mało) - nie masz ricasso (tępy odcinek klingi przy nasadzie to trzymania) i nie ma miejsca na jego wykonanie - a to sprawia że będziesz miał gigantyczną dźwignie

dalej - "kolce" - to mają być nakładki czy wyciągane ze sztaby klingi "wąsy przerabiane na te kolce ? - to samo pytanie dot. sztychu - można bawić się w wycinanki albo szlifowanie - ale to koszmarnie dużo czasu zabierze - no i geometrycznie trochę się zmieni wygląd takiej klingi (nie będą to małe trójkąciki "przyklejone do klingi tylko trójkąty zachodzące na płaszczyznę - vide rys
MIECZ.jpg
użytkowość ? - mieczem dwuręcznym 2-3 kilowym się fajnie macha - po zmniejszeniu ciężaru z wstępnych 18-20 kg nawet do 10 kg - to pomachasz sobie jak toporem - dwa machnięcia i pot po jajach będzie spływał (pisze o tym w kontekście przemyślenia - czy to faktycznie ma być użytkowe - bo jeśli tak to zweryfikowałbym założenia i konstrukcje tak by faktycznie stało się to narzędziem użytkowym, inaczej będziesz miał - duży tasak na ścianę)

itd. itd. - to co pisałem wcześniej a propos podjęcia się zrobienia czegoś takiego to nie tylko wiedza pt. - odkuć - ale też funkcja i forma - przeniesienie 1;1 rozwiązań z gierki do rzeczywistości pociągnie a sobą jakąś stratę (albo funkcjonalną, albo formalną, albo konstrukcyjną) - temat do przemyśleń

Uriziel

Post autor: Uriziel » 15 lut 2016, 15:23

graffic pisze:Uriziel - całe gadanie, o to mi chodzi :) - spekulacje czy, da się, czy nie da tego zrobić lub innego, rozważanie czy dużo 3K za wykonanie czy nie itd. - wiem że ludziska tu zdolne, ale tez i wygadane :D - a temat fajny to i błysnąć celną uwaga można
Ah! Teraz rozumiem :D Gdybym się nie martwił, że miecz może nie być wykonany to pewnie bym też się delektował rozmową ze wszystkimi :) Naprawdę dużo uzdolnionych osób poznałem tutaj ^_^
To bardzo dobrze bo jak uda mi się zlecić Uriziel'a to są inne o wiele prostsze miecze, które bym chciał mieć zrobione z gry :D
graffic pisze:zrobić się całość da - oczywiście należy przejrzeć koncept (bo tak to traktuje - a nie jak projekt) - pod kątem wykonawczym (to o czym pisał Jacek-Sz) - przede wszystkim to co się rzuca w oczy to dysproporcja między klingą przy nasadzie, a trzpieniem jelca (będzie to bardzo wrażliwy i słaby moment) - wg mnie należałoby zrobić trzpień o szerokości rękojeści, a rękojeść zbudować z nakładek - inaczej to się złamie przy uderzeniu (masa+ siła + słabe miejsce), dalej głowica (jako przeciwwaga) - jest malutka i nawet po weryfikacji wymiarowej samej klingi - nawet trzymany w dwóch rękach taki miecz będzie problematyczny do dźwignięcia, zdobienia - potrzeby byłby szczegółowy rysunek (forma / ogólny kształt to za mało) - nie masz ricasso (tępy odcinek klingi przy nasadzie to trzymania) i nie ma miejsca na jego wykonanie - a to sprawia że będziesz miał gigantyczną dźwignie
1. Też rzuciło mi się to w oczy. Poprawię jelec na pewno, aby był silniejszy.
2. Nakładek ?
3. O matko...staram się zrozumieć Pana instrukcje...ale strasznie mi to nie idzie :(
4. Czy zredukowanie grubości ostrza do 2cm pomogłoby :?: Jelec również trochę bym wyszczuplił.

graffic pisze:dalej - "kolce" - to mają być nakładki czy wyciągane ze sztaby klingi "wąsy przerabiane na te kolce ? -
Wyobrażałem Sobie że będą wyciągnięte ze sztaby :?
graffic pisze:to samo pytanie dot. sztychu - można bawić się w wycinanki albo szlifowanie
Ummm...^^; Czuję się jak jełop...
graffic pisze:użytkowość ? - mieczem dwuręcznym 2-3 kilowym się fajnie macha - po zmniejszeniu ciężaru z wstępnych 18-20 kg nawet do 10 kg - to pomachasz sobie jak toporem - dwa machnięcia i pot po jajach będzie spływał (pisze o tym w kontekście przemyślenia - czy to faktycznie ma być użytkowe - bo jeśli tak to zweryfikowałbym założenia i konstrukcje tak by faktycznie stało się to narzędziem użytkowym, inaczej będziesz miał - duży tasak na ścianę)
OK to już napisałem WIELE razy.
Miecz ma być wykonany z myślą o zadaniach bojowych, lecz nikt nie będzie nim machać i walczyć.
(W grze trzeba mieć 30 punktów siły aby go użyć XD Więc, tak super siła.)
graffic pisze:itd. itd. - to co pisałem wcześniej a propos podjęcia się zrobienia czegoś takiego to nie tylko wiedza pt. - odkuć - ale też funkcja i forma - przeniesienie 1;1 rozwiązań z gierki do rzeczywistości pociągnie a sobą jakąś stratę (albo funkcjonalną, albo formalną, albo konstrukcyjną) - temat do przemyśleń
Tak jestem tego w pełni świadom, że coś muszę poświęcić :)
Od początku wiedziałem, że nie osiągnę dokładnego z efektu z gry. Mój projekt jest taki a nie inny bo nie chciałem sam dokonywać edycji bez konsultacji z kowalami :)

tytus

Post autor: tytus » 15 lut 2016, 17:57

Pomyślcie o TYTANIE, miecz byłby bojowy nierdzewny i dużo lżejszy. Co prawda metal gorszy do obróbki ale da się kuć.

Uriziel

Post autor: Uriziel » 15 lut 2016, 18:09

tytus pisze:Pomyślcie o TYTANIE, miecz byłby bojowy nierdzewny i dużo lżejszy. Co prawda metal gorszy do obróbki ale da się kuć.
Wow! Tytan?
Nie wiedziałem, że może być wykorzystany do produkcji mieczy.

tytus

Post autor: tytus » 15 lut 2016, 18:36

Uriziel

Post autor: Uriziel » 15 lut 2016, 18:52

Wow :D ! Jeszcze raz wow!

To byłaby fajna opcja, jednak obawiam się, że może nie być zaakceptowana przez innych kowali.

tytus

Post autor: tytus » 15 lut 2016, 19:11

TYTAN, można zejść z wagi do 3-4 kg, ale ja nie kowal

Uriziel

Post autor: Uriziel » 15 lut 2016, 19:13

tytus pisze:TYTAN, można zejść z wagi do 3-4 kg, ale ja nie kowal
Co?! Nie wierzę.
Jak miecz z tytanu może być tak lekki w porównaniu ze stalowym odpowiednikiem?

Obłęd :O !

Awatar użytkownika
Obi_wan_0
Kontakt:

Post autor: Obi_wan_0 » 15 lut 2016, 19:40

"TYTAN, można zejść z wagi do 3-4 kg,"
Nie przy tych wymiarach. Gęstość tytanu grade 5 4,43g/cm3 stali 7,85. Zejdziesz z wagi mniej niż połowę. Cena materiału przeliczając z płaskowników jakie na knivesach chodzą to około 230zł/kg. Pomijam fakt, że kuje się tragicznie xD
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD

Uriziel

Post autor: Uriziel » 15 lut 2016, 20:02

Obi_wan_0 pisze:"TYTAN, można zejść z wagi do 3-4 kg,"
Nie przy tych wymiarach. Gęstość tytanu grade 5 4,43g/cm3 stali 7,85. Zejdziesz z wagi mniej niż połowę. Cena materiału przeliczając z płaskowników jakie na knivesach chodzą to około 230zł/kg. Pomijam fakt, że kuje się tragicznie xD
Właśnie tak myślałem :D

tytus

Post autor: tytus » 15 lut 2016, 20:26

Oczywiście że nie przy tych wymiarach, trzeba trochę odchudzić.

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 15 lut 2016, 22:44

Z tytanem to też nie będzie taka rewelacja - tytan jest cholernie drogi, sztywny i równie lekki, ale także bardzo ciężki w przekuwaniu (miałem okazję pracować z tym materiałem) i jest dosyć miękki w porównaniu do stali węglowych i stopowych. O ile z kartką papieru nie ma najmniejszych problemów to przy krojeniu twardszych rzeczy będziesz musiał go ostrzyć bardzo często.
Nie rozumiem także dlaczego twierdzisz, że moja rada zmiany projektu miecza donikąd nie prowadzi.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2016, 22:50 przez RadeK, łącznie zmieniany 1 raz.

Uriziel

Post autor: Uriziel » 15 lut 2016, 22:49

RadeK pisze:Z tytanem to też nie będzie taka rewelacja - tytan jest cholernie drogi, sztywny i równie lekki, ale także bardzo ciężki w przekuwaniu (miałem okazję pracować z tym materiałem) i jest dosyć miękki w porównaniu do stali węglowych i stopowych. O ile z kartką papieru nie ma najmniejszych problemów to przy krojeniu twardszych rzeczy będziesz musiał go ostrzyć bardzo często.
Odpuśćmy sobie tytan. :)

graffic

Post autor: graffic » 16 lut 2016, 08:29

...to może amelinium ???? :D

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 16 lut 2016, 16:53

drewniany, malowany :P