Galeria

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 26 mar 2010, 08:12

Tak, też myślę ze zgięcie tuż nad dolnym pasem byłoby lepsze. Najbardziej podoba mi się sposób wykonania, nity i opaski - klasa.
"kowal po to ma kleszcze żeby różne rzeczy trzymać"

Qood
Kontakt:

Post autor: Qood » 26 mar 2010, 17:18

Moja "świeża" realizacja (wczoraj skończone o pierwszej w nocy). Uprzedzając pytania jest to podstawa po paschał (taka duża świeczka:)) do kościoła w Rzymie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 26 mar 2010, 17:22

Wszyscy robią świeczniki, nieliczne nie są banalne.
Twój mi się podoba.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 26 mar 2010, 20:25

bardo fajne, a kolorek to już ostateczny?

poniżej wieszaczek do kompletu z liberty

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 29 mar 2010, 06:22

Podoba mi się taka kompleksowa obsługa ;-)I przy tym wieszaku nikt chyba nie posądzi Cię o plagiat?
Kontakt 517355290

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 03 kwie 2010, 10:50

A to prosta balustradka, zrobiłem tylko metr żeby mieć do własnej galerii. Co sądzicie o takich skręceniach? Oczywiście nic nie było tu spawane ani wiercone, wszystko z ognia.

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 03 kwie 2010, 11:25

Wyszło Ci bardzo fajnie, wygląda prawie jak skręcone druty ale przydało by się je na pniaczku podprostować, albo naciągnąć na gorąco będą proste jak struna

Qood
Kontakt:

Post autor: Qood » 03 kwie 2010, 12:38

Bardzo przyjemne i widać prawdziwą kowalską robotę. Jedyne co trochę razi to właśnie nie wyprostowane tralki. I jeszcze jedna uwaga: komuś kto się zna napewno będzie się podobać natomiast "szary" klient raczej nie doceni Twojej pracy powinnieneś trochę wzbogacić ten wzór by laik zwrócił na niego uwagę tym bardziej, że ma być do galerii.
Qood

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 03 kwie 2010, 20:29

napis z/narysuj jak robiłeś czopowanie , moze masz jakiś zdjecia , wydaje mi sie że lepiej by wyglądało bez tych kręceń , a za to z przekutymi i krzywymi prętami , albo jakby zrobić tak żeby pręt wychodził z dołu i wchodził w otwór obok górą, albo dwa otwory w bok, wyszła by taka plecionka, materiału troczę więcej , pracy tyle samo a efekt 5x lepszy, no i cena 10x wyższa

trzeba kombinować aby z tego samego materiału, tym samym nakładem pracy wyszła inna lepsza niż u konkurencji realizacja

ogólnie praca uczciwie wykonana, oby tak dalej :-) , szkoda że powyżej i poniżej kręcenia te pręty takie gładkie są, faktura taka jak na płaskowniku dużo by tu zmieniała :-D, wytnij też jeden pręt z kturejs strony wtedy będziesz miał wzór symetryczny i środkowy pręt

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 03 kwie 2010, 22:22

Krzywe faktycznie, przyznaje się to jest niedoróba. Nie chciałem poobijać skręceń. Choć faktycznie mogłem popracować drewewnianym młotkiem albo aluminiowym. Stell - a jak to robisz z tym wyciąganiem na gorąco? to chyba świetny patent...

Co do komplikacji wzoru i fakturowania to właśnie najbardziej podobają mi się takie ascetyczne wzory. Nie podobają mi się prace gdzie wszystko jest fakturowane, to tak jakby fakturowanie uzasadnione było tylko posiadaniem młotka... Po co to?
Chciałbym jeszcze kilka takich prostych i eleganckich zrobić i dać na nie wysokie ceny. Coś w stylu serii premium:) - dyskretna elegancja.
A jedną tralkę chyba faktycznie wytnę, albo jedna dorobię, bo słabo to wygląda. Taki miałem kawałek płaskownika akurat...

Opis czopowania będzie w opisie pracy konkursowej:)

Robert W.

Post autor: Robert W. » 03 kwie 2010, 22:51

ja prostuje gumowym młotkiem na drewnianym klocu i jest ok.Prosto(nie tralki :mrgreen:) i schludnie choć klienci zazwyczaj przyzwyczajeni do bogatych zdobień :-P

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 04 kwie 2010, 00:23

Grzesiek pisze: Co do komplikacji wzoru i fakturowania to właśnie najbardziej podobają mi się takie ascetyczne wzory. Nie podobają mi się prace gdzie wszystko jest fakturowane, to tak jakby fakturowanie uzasadnione było tylko posiadaniem młotka... Po co to?
ano po to że płaskownik masz uderzony nierówny, skręcenia naciete ręcznie również nierówne, a te idealne płaszczyzny pręta prosto z huty odstają od całości, jakby pręty były przefaktyrowane delikatnie , to by nawet nie było widać tych nierówności,

prostowanie kręceń robię zwykłym młotkiem na kowadle , jedno precyzyjne uderzenie na stronę i po płaczu, sęk tkwi w tym żeby uderzyć w prosty pręt przed kręceniem to wtedy nic się kręcenie nie kaleczy

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 05 kwie 2010, 09:10

To skręcenie robiłeś z czterech okrąglaków?
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 05 kwie 2010, 09:37

nie to ponacinany z czterech stron pręt i skręcony , jak przy wykonywaniu oscypka

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 07 kwie 2010, 07:56

Jak na oscypkowe to zbyt łagodnie mi te krawędzie wyglądają.
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”