Ręką Ariesa wyklepane
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Ręką Ariesa wyklepane
Kolejne ostrza. Mała siekierka - taka "turystyczna" Narzędzie do korowania. Przy okazji - może zna ktoś nazwę tego narzędzia? W moim rodzinny domu mówiło się na to szteher (lub sztecher).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Ładna robota 
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"
- Dracorian
- forumoholik
Jak ja kiedyś korowałem to moje narzędzie nazywało się ''szpadel''
A swoją drogą,bardzo fajne.Czuć ten dawny klimat
A swoją drogą,bardzo fajne.Czuć ten dawny klimat
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
-
egojack1
Aries ja miałem do czynienia (i nawet nim pracowałem) z podobnym starym, oryginalnym narzędziem do okorowywania. Było dłuższe od twojego (nieco dłuższe jak szersze) i było półokrągłe tak, że się dopasowywało do okrągłości korowanego drewna. Było bardzo wygodne i znakomicie robiło robotę, do jakiej je przeznaczono. Mówiono na to ośnik (podobnie jak się mówi na ośnik prosty, jaki wszyscy znamy).
Zbudowałem altankę i chcę ją wyposażyć w oświetlenie. Oto kilka etapów jeszcze nieskończonej pracy.
Lipali
Lipali
-
egojack1
Aries to będzie oświetlenie elektryczne? Czy będzie jeszcze jakiś "abażur"? Nietuzinkowo się zapowiada... 
W koszyk będzie wstawiony "lampion" ze słoika któremu odciąłem gwint. Do lampionu świeczka.
Lipali
Lipali
Słoiki też było wyklepać

-
egojack1
A faktycznie, nawet stoi ten słoik na fotce, ale pomyślałem, że to jakieś przypadkowe naczynie. Czym ciąłeś szkło?
Egojack1 jest taki sposób: bierze się sznurek np. Sizalowy, nasącza ropą lub naftą, owija się szkło w miejscu cięcia, podpala i po chwili - do wody. Szkło pęka w miejscu sznurka. Zwykle działa. Tym razem jednak nie.... Przecinałem tarczą diamentową, szlifowałem ściernicą listkową...
Lipali
Lipali
Sposób często opisywany na amerykańskich forach, sprawdzałeś czy to działa?
Czekam na zakończenie prac z lampionami bo również szukam pomysłu na oświetlenie do nowo budowanej altanki.
Czekam na zakończenie prac z lampionami bo również szukam pomysłu na oświetlenie do nowo budowanej altanki.
Tak, do tej pory zwykle się udawało. Próbowałem ciąć inne słoiki - działa. Być może te które chciałem pociąć, mają jakąś inną strukturę szkła...
No i finał. Lampiony zamontowane. Jak widać na poniższych zdjęciach, lampion jest też elementem konstrukcyjnym altanki. Budując altankę nie dałem w tym miejscu mieczy, ponieważ wydawało mi się, że konstrukcja będzie dostatecznie sztywna. Niestety pomyliłem się. Póżniej powstał pomysł, by zrobić jakieś lampiony więc postanowiłem połączyć lampion z mieczem
. Zadaniem lampionów nie jest oświetlanie. Pełnią raczej funkcję ozdobną - dają klimat podczas wieczornego biesiadowania.
No i finał. Lampiony zamontowane. Jak widać na poniższych zdjęciach, lampion jest też elementem konstrukcyjnym altanki. Budując altankę nie dałem w tym miejscu mieczy, ponieważ wydawało mi się, że konstrukcja będzie dostatecznie sztywna. Niestety pomyliłem się. Póżniej powstał pomysł, by zrobić jakieś lampiony więc postanowiłem połączyć lampion z mieczem
Lipali
Lipali
-
egojack1
Super to obmyśliłeś! Świetnie wygląda i usztywnia. Proste, ładne, nieskomplikowane. Altanka i ławy też fajne, pewnie Twoja robota?