Krzysiek (Kos)

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
kos

Krzysiek (Kos)

Post autor: kos » 16 sty 2017, 17:22

Dzień dobry, Kowale!
Mam na imię Krzysiek, mam 26 lat i jestem dziewicą...
:>
To znaczy, w zakresie kowalstwa... :D

Od dość długiego czasu interesuję się kowalstwem, ale nie miałem odwagi spróbować realizacji tego zainteresowania. Czytałem o nim, oglądałem kowali w akcji na różnego rodzaju filmikach, ale na tym koniec. Ostatnio jednak zacząłem odnajdywać w sobie motywację, żeby samemu zacząć działać. Chciałbym znaleźć osobę, z którą mógłbym się spotkać i podpatrzeć ją w pracy na żywo. Chętnie przyjąłbym wszelkie porady i sugestie. Dodam, że mieszkam w Łodzi, może jest na forum ktoś z okolic (na mapie forum znalazłem jeden wpis).

Napomknę, że najbardziej pasjonuje mnie kowalstwo, powiedzmy, "artystyczno-użytkowe". Moim marzeniem jest tworzenie rzeczy o praktyczym zastosowaniu, ale z pewnym naciskiem na walory estetyczne; ale interesują mnie też przedmioty o czysto ozdobnym charakterze, w tym biżuteria
- Przykłady inspirujących jak dla mnie projektów pierścieni: Obrazek
a także Obrazek
To zupełnie inna bajka, niż dziedziny, które najczęściej się na tym forum podnosi, ale być może jest tu ktoś kto się czymś takim zajmuje lub wie na ten temat więcej ode mnie.

Ostatnia rzecz, jak oceniacie sens dla 26 letniego laika wiązania większych nadziei z kowalstwem? Czy mogę w przyszłości mieć szansę zajmować się nim w sposób bardziej profesjonalny, zawodowy?

Pozdrawiam,
Krzysiek
Obrazek

habeer
Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)

Re: Krzysiek (Kos)

Post autor: habeer » 16 sty 2017, 17:37

Cześć, nigdy na pasje nie jest za późno. Mi niebawem 40 strzeli, i też jestem na początku drogi do bycia kowalem. Tak więc nie trać nadziei, śledź forum i w miarę możliwości bierz udział w imprezach kowalskich o których pisze się i będzie pisać na forum.

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 16 sty 2017, 17:40

Witaj na forum
blob

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 16 sty 2017, 18:51

Cześć ;)

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 16 sty 2017, 22:45

Witaj na forum
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

graffic

Post autor: graffic » 17 sty 2017, 10:15

witamy na FK :) i powodzenia !

26 lat... toż młody jeszcze jesteś :D (to tak, ku pocieszeniu)

co do kowalstwa - słuszne podejście, uczyć się i podpatrywać, najlepiej na żywo - jak sugerował Habeer - są imprezy kowalskie, pojechać, pogadać + pytać, pytać i samemu próbować (takiej nauki nic nie zastąpi)

co do okolic Łodzi - jest tam Tomasz - ale to bardziej kucie broni białej niż typowe kowalstwo - możesz zagadnąć

ad złotnictwa - pewnie znajdzie się kilku na FK co mieli z tym styczność :D

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 17 sty 2017, 20:24

:P
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
kos

Post autor: kos » 17 sty 2017, 20:53

Dzięki wszystkim za miłe powitanie!
graffic pisze: 26 lat... toż młody jeszcze jesteś :D (to tak, ku pocieszeniu)
Tak, na pewno nie jestem stary.. ale jak słyszę o ludziach dwa razy młodszych ode mnie i mających za sobą jakąś praktykę, albo gościach mniej-więcej w moim wieku z już niebagatelnymi dokonaniami na koncie, czasami żałuję, że wcześniej nie poszedłem w stronę kowalstwa..
graffic pisze: co do kowalstwa - słuszne podejście, uczyć się i podpatrywać, najlepiej na żywo - jak sugerował Habeer - są imprezy kowalskie, pojechać, pogadać + pytać, pytać i samemu próbować (takiej nauki nic nie zastąpi)
Zgadza się, taka była też moja intuicja. Tak więc z niecierpliwością czekam na najbliższe wydarzenia. :)
Obrazek

Darek999
Kontakt:

Post autor: Darek999 » 18 sty 2017, 14:18

Witaj.
Darek999

ODPOWIEDZ

Wróć do „PRZEDSTAW SIĘ - say hello”